Bruce Sterling tog min bild

Rabbit Hole

Efter att ha lagt upp mina bilder från LIFT på fotosajten Flickr så noterade jag att en av bilderna hade betydligt fler tittare än de andra. (Man kan ju se hur många som tittat på ens bild på Flickr, men man kan inte se varifrån de tittar.)

En Google-sökning gav svaret. Det är SF-författaren Bruce Sterling som lånat en av mina bilder. Förrutom att ha skrivit en rad SF-böcker har Sterling grundat Viridian-rörelsen som influerat starten av bloggen World Changing. Onekligen lite kul att ha fått vara del av hans bloggflöde.

Det är just sammankopplingar som detta som gör bloggandet så intressant. Sterling delar med sig av sitt uppmärksamhetskapital till mig via bilden på Flickr. I samhället före bloggarna och framförallt före internet hade jag och Sterling fortsatt att leva våra liv helt icke-sammankopplade (förrutom att jag möjligen skulle ha läst några av hans böcker). Multiplicera detta med alla miljoner människor som bloggar och postar bilder online och man inser att det är ett pulserande nätverk av uppmärksamhetskapital som flödar i internets vener.

I detta finner vi internet-erans kärna, det som skiljer den från massmedia-eran. Det är inte längre en-till-massorna utan massorna-till-massorna. Än har vi bara sett början på hur detta kommer att förändra världen. Även om bloggen som fenomen försvinner kommer massor-till-massorsamhället växa sig allt starkare.

Mannen på bilden är för övrigt Adam Greenfield, författare av boken ”Everyware” om ubiquitous computing (vad är svenska termen??).


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Bruce Sterling tog min bild”

  1. Profilbild för Jesper

    Intressanta tankar helt klart. Nätet blir mer ihopkopplat hela tiden. Man kan ju bara fantisera om hur det kommer se ut om typ 10 år.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *