Bröllop och tillväxt

Amerikanerna spenderar numera i genomsnitt $26’000 på sitt bröllop. Detta har gjort giftermålen till en miljardindustri:

A total of $125 billion — about the size of Ireland’s GDP — will be spent on 2.1 million weddings in 2005, according to the ”American Weddings” study conducted by The Fairchild Bridal Group.

Här i Sverige undrar många vad vi svenskar ska syssla med när till synes alla jobb flyttar utomlands. Då visar de amerikanska bröllopen ett utmärkt exempel på vart ekonomin skulle kunna flytta sig. Det handlar om att skapa upplevelser och minnen för livet. Ett väl planerat bröllop är som en liten teaterföreställning, producerad och regisserad in i minsta detalj, allt för att gästerna och de lyckliga tu ska få en så bra upplevelse som möjligt.

Sådant är människor villiga att betala för. Alltså finns det en marknad, jobb, tillväxt och arbetstillfällen.

Det är dessutom jobb som absolut inte skickas till Indien eller Kina.

Problemet är bara att detta är en tjänst som erbjuds privatpersoner. Att betala för tjänster med skattade pengar är mycket dyrt i Sverige tack vare våra extremt höga skatter på arbete.

På så vis blir allting dyrare. Skatterna på arbete är skillnaden mellan att ha råd att ha papperstallrikar eller porslin, live-band eller inspelad kassettmusik, att själv skriva alla inbjudningskort eller låta någon trycka upp dem, att bjuda på djupfryst konsum-tårta eller nybakad konditori-tårta, att låta gästerna själv ta sin mat eller få den serverad eller t.o.m. att utbyta vackra och personligt graverade eller massproducerade Kina-tillverkade vigselringar med varandra.

I Sverige har vi inte råd med några dyra bröllopsarrangemang. Live-bandet som skulle ha spelat får gå på a-kassa istället.

Konsekvensen är att massor av arbetstillfällen går förlorade. Om vi skulle lägga motsvarande summor som amerikanerna på bröllop skulle det innebära en industri som omsätter ca 30 miljarder kronor årligen. Som jämförelse kan nämnas att hela IT-konsultbranschen omsätter 45 miljarder kronor.

Bröllopsevenemang är bara ett exempel av många marknader av privata tjänster som skulle kunna frigöras med lägre skatter på arbete. Det är därför av högsta vikt för Sveriges framtid att det blir billigare att sälja tjänster privatpersoner emellan.

Uppdaterat: snyggade till den ganska hafsigt hopslängda texten.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *