Bredbandsbolaget, var god dröj

I fredags hade det gått drygt 5 veckor sedan jag bytte lägenhet med min granne och blev av med bredbandsuppkopplingen. När jag då frågade Bredbandsbolagets kundtjänst hur lång tid flytten skulle ta svarade de ”3-5 veckor”. Jag borde ha anat att den där första siffran endast är till för att hålla kunderna lugna ett tag till. Några 3 veckor har det nog aldrig tagit men i fredags skulle det alltså ha kommit.

Har jag då fått något bredband än? Nä, se växeln var tydligen full, så nu måste Bredbandsbolaget lägga en beställning på ny plats i växeln, vilket tar ytterligare 2 veckor.

För att förstå hur löjligt detta är kan jag repetera förutsättningarna: jag byter alltså lägenhet med min granne i samma trappa, ja t.o.m. samma våning. Det är ca 3 meter mellan våra dörrar. Båda två är kunder hos Bredbandsbolaget. Båda två har exakt samma abonnemangstyp. Vi byter lägenhet. Ändå är ”växeln full” och det tar två veckor att komma på att en sladd ska byta plats med en annan.

Nu ska man veta att Telia Soneras dotterbolag Skanova är de som kontrollerar nätet. Som monopolaktör kan de agera hur de vill. Det gör de uppenbarligen också. Samtidigt är det Bredbandsbolaget/Bostream och ingen annan som leverar megabyteströmmen till mig. Det är deras ansvar och ingen annans att det tar så lång tid.

Det är synd att internetoperatörerna inte inser att de har blivit viktiga infrastruktur-vaktmästare. Telefoni, banktjänster och TV går över internet men även en rad andra tjänster. Just nu är nöjd över att jag inte påbörjat någon prenumerationsbaserad musiktjänst som t.ex. Emusic (som jag var medlem i för något år sedan och kan rekommendera) eller varför inte några av Bredbandsbolagets egna Home Entertainment-tjänster. Jag tror knappast Bredbandsbolaget hade kompenserat mig för tiden jag saknat möjlighet att utnyttja tjänsterna som ändå måste betalas varje månad.

Nej, Bredbandsbolaget, väx upp och ta på er vaktmästaroverallen! Sju veckor utan el, värme, vatten eller telefoni accepterar ingen och man borde inte acceptera sju veckor utan internet heller.

Uppdaterat: fick precis reda på att min granne, som ju var en god samhällsmedborgare och bytte till Televerket i samband med flytten, fick sitt abonnemang inkopplat för 20 dagar sedan.

Alltså: byter man till Telia går det på en vecka att få allt inkopplat.

Anlitar man Bredbandsbolaget tar det 7 veckor.

Är det någon som tror att detta är en väl fungerande konkurrensutsatt marknad?

Uppdaterat 2: Skanova:

Våra skyldigheter
Utifrån positionen som ledande nätägare och marknadsledare är TeliaSonera alltså skyldigt att tillhandahålla delar av TeliaSoneras nätresurser till andra aktörer på telekommarknaden.
Detta skall ske på icke-diskriminerande villkor

Tänka sig att någon har skrivit det där utan att skämmas.

Uppdaterat 3: fler med samma erfarenheter.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Bredbandsbolaget, var god dröj”

 1. Profilbild för Svante Axbacke

  Jag råkade ut för samma sak när jag flyttade från bottenvåningen till två trappor längre upp för ett år sedan. I förra veckan fick vi bredbandsuttag och Bredbandsbolaget lyckades flytta internetkopplingen på 15 minuter. Fast vi har varit utan telefon i fyra dagar och det verkar bli ett par dagar till. Säga vad man vill om Telia men under de 35 år som jag och min familj hade telefon genom Telia var vi inte utan telefon en enda dag.

  Jag har också funderat på hur det skulle vara om man hade knutit upp sig på allt som BB vill att man ska. Då hade man varit utan musik, tv, telefon och internet i alla de där veckorna. Rena stenåldern.

 2. Profilbild för Magnus
  Magnus

  Har haft BBB något år eller två nu, och allt fungerade bra tills det nya modemet gick sönder. Det var bara början på problemen och de är inte slut.

  Alla vars modem gått sönder har fått dessa utbytta mot begagnade utbytesmodem. Vi är inne på vårt 4:e eller 5:e på ca 4 månader. Förra gången blev vi lovade ett helt nytt då vi haft “sådan otur” med de begagnade. Vi fick inte ett nytt utan ett begagnat igen. Vi har problem med det här också. Alla modem vi fått har haft olika fel, och alla kablar är utbytta, så felet ligger inte någon annanstans än i modemen. Ett modem stod bara och blinkade, i ett annat låg hela innanmätet löst…

  Senast blev jag ombedd att testa att köra direkt via modemet och inte via routern, då han på supporten misstänkte att det är något fel på routern som stör ut modemet. Konstigt att vi inte haft det här problemet med de tidigare modemen då. Kollade och konstaterade att felet kvarstår, det är alltså inte routern som stör. Ringde tillbaka och sa att felet kvarstår vilket då borde bevisa en gång för alla att modemet är kass. Vad ber mig supportsnubben att göra då? Jo, att plugga in strömförsörjningen till modemet i ett annat vägguttag, för att se om det nuvarande kanske skickar ut för hög eller för låg spänning!!! Men va faan, är de helt korkade eller tror de att vi kunder är det? Om det vore fel på vårt vägguttag borde väl vi haft det här problemet också på tidigare modem?

  Att det fungerar utmärkt med modem av andra fabrikat som jag lånat av vänner och bekanta, eller med modem av samma fabrikat fast utan telefonstödet (då vi ringer med BBB också) bevisar väl ytterligare att deras begagnade utbytesmodem är skit, och att vårt nuvarande modem är kass?

  Jag har nu gett dem en absolut sista chans att skicka ett helt nytt modem. Tar de inte den chansen byter vi bredbandsleverantör och telefonoperatör med en gång. Jag har redan kollat upp vilka alternativ vi har, och bestämt mig för vilka leverantörer vi ska ta, och vilka abonnemang. Jag är redo att trycka på knappen, om inte BBB försöker behålla oss som kund.

 3. Profilbild för Pete
  Pete

  Ha ha, du är rolig du Magnus. BBB skiter fullständigt i dig som individ och om dom behåller dig som kund. Det är bara att inse att den s.k. marknaden där man ska välja med fötterna dvs spela ut banker, mäklare, teleoperatör etc etc, helt enkelt inte fungerar. Dom skiter fullständigt i individer. Det är enbart statistik som styr, och i statistiken är du inte ens ett kommatecken.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *