Böter för 11 cm felparkering

Böter för 11 cm felparkering

Intressant om ny teknik för att mäta avståndet man parkerat fel. Mätningen sker med en noggrannhet på 1 till 2 centimeter. Någon har fått böter för att ha parkerat 8 centimeter fel.

Rent strikt begår man såklart ett fel om man parkerar en millimeter fel, men eftersom ingen förväntas kunna mäta med ögonmått så pass bra får man en halv meter till godo:

Mätningspolicyn hos Parkering Malmö är att avrunda med 50 centimeter till bilistens fördel, enligt Agneta Arrbrant, medieansvarig.

Det verkar som att lasermätarna som används har infört en förändrad syn på själva lagbrottet. Man kan tänka sig en förlängning av detta, där hela förloppet automatiserats. Det skulle inte vara omöjligt att bygga in lasermätarna direkt i gatorna och låta dem skicka böterna direkt till den som felat.

En sådan teknik skulle dessutom kunna guida dig till närmsta lediga parkeringsplats om du är på jakt efter en sådan, men det är en sidoeffekt.

Då har man, förrutom att man eliminerat p-vakten som yrke, i praktiken gjort det frivilligt att betala p-böter. Det är aldrig någon tvekan om att man kommer att få böter om man står fel.

Bötern har alltså i praktiken blivit en avgift.

Automatiseringen plockar bort tröghet och friktion i system vilket i många fall förändrar dem i grunden. P-böterna är bara ett exempel på detta.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Böter för 11 cm felparkering”

  1. Profilbild för Simon

    Jag förstår — om boten blir en avgift så kan man sätta upp parkeringsautomater var som helst! ”Här kostar det 700 kronor att parkera” etc.

  2. Profilbild för Erik Starck

    Jo, fast betalningen sker ju såklart automatiskt med mobiltelefonen. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *