Börja blogga, Reinfeldt!

Det var ingen rolig vecka att vara statsminister. Det kan inte vara lätt att befinna sig mitt i ett mediadrev men det är nog något man får vänja sig vid som Sveriges mäktigaste man.

Problemet med att hamna i ett mediadrev är att du är beroende av samma media för att få ut din bild av verkligheten. Du förlorar kontrollen. Drevet regerar. Detta förlorar alla på: politiker, journalister och skattskyldiga.

Så behöver det dock inte vara. Tack vare internets framfart kan alla bli sin egen mediakanal, så även en statsminister. Det är inte svårare än att sätta upp en egen blogg. Fredrik, fråga gärna din utrikesminister eller integrationsminister om du undrar hur man gör.

Genom att börja blogga kan du ge din sida av händelseförloppen som råkar ha fångat drevets uppmärksamhet just den här veckan. Du kan också förklara vart du vill leda Sverige, vad du ägnar dina dagar åt eller vad som finns i dina tankar för stunden.

Jag lovar dig, vi vill veta.

Det finns mycket frustration i landet. Den stolta svenska demokratin mår inte så bra. Många känner sig svikna av vad din regering har gjort under sitt år vid makten, trots att ekonomin går strålande och arbetslösheten sjunker. Återta nu initiativet! Möjligheterna har aldrig varit större för någon i politisk maktposition att ta del av samhällssamtalet och komma nära medborgarna.

Många kommer säkert att anklaga dig för att försöka bygga upp egna propagandakanaler eller för att försöka komma undan journalisternas granskning. Detta säger dock mer om dessa personer än om dig eller bloggandet. Även Tage Erlander blev kritiserad när han satt och drog vitsar i statstelevisionen, men svenska folket uppskattade det. Statsministern blev mänsklig och personlig genom TV-rutan.

Mänsklig blir man däremot inte på en presskonferens där man läser upp ett färdigskrivet meddelande. Fråga bara Bosse Ringholm eller Cecilia Stegö-Chilò.

Mänsklig blir man inte med hela media-Sveriges kameror och mikrofoner upptrycka i ansiktet. Fråga bara Maria Borelius eller Laila Freivalds.

Den gamla relationen mellan media och makt har nått vägs ände. Journalisterna driver varandra till att trissa upp hatstämningar så till den grad att maktutövande blir omöjligt. Dessutom blir antalet människor med fläckfritt förflutet och som dessutom vill utsättas för drevens bärsärkagång allt färre. Det gör att partierna blir allt mer som slutna sekter. Demokratin urvattnas.

Du kan faktiskt, om du vill, rädda demokratin, Fredrik. Släpp in lite frisk luft i det rum som utgör den politiska maktens allra innersta genom att öppna ett fönster ut mot bloggosfären.

Det där med att tiga ihjäl saker var inte en så lyckad strategi visade det sig. Prata om dem istället! Beskriv vad du tycker och tänker.

Vi vill faktiskt veta.

Kommande generationer kommer däremot att kräva det.

Andra bloggar om: , , , , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

9 svar till ”Börja blogga, Reinfeldt!”

 1. Profilbild för SL
  SL

  Hoppas att statsministern läser din blogg. Det är ingen tvekan om att det endast kunde vara till fördel att höra hans funderingar och vore nog ingen nackdel. Att med egna ord kunna förmedla till oss alla utan att tidningarna vrider till det mesta. BLOGGA, herr statsministern, tycker även jag och säkert flera!

 2. Profilbild för Hillary2
  Hillary2

  Loppet är kört för ”mannen med de uttryckslösa ögonen”
  Hans tankar passar nog inte i tryck

 3. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Hillary2 skrev: ”Hans tankar passar nog inte i tryck”

  Inte dina heller verkar det som eftersom du skriver under pseudonym.

 4. Profilbild för Imagine

  Det där är riktigt klokt och klartänkt uttryck käre blogginnehavare.

  ”Loppet är kört…”, säger du Hillary.
  Du kommer att få se en vändning som heter duga och du är säkert välkommen att lämna en kommentar även då som lyder ”loppet är kört…”, men för någon helt annan.

  Idén med en bloggande statsminister är riktigt bra.

  Trevlig helg.

  /Imagine

 5. Profilbild för Christian Rudolf

  Man skall ha i åtanke att borgarna numera har den svenska statens resurser till sitt förfogande. Svenska statsbudgeten generar enorma överskott. Detta överskott kan användas till reformer för olika intressegrupper. detta kommer såklart påverka utgången av nästa val!

  detta är klassisk socialdemokratisk politik och skillnaden mellan borgar och sossar är idag marginell om man tittar bortom medias rubriker och förenklingar så varför skulle borgarna inte använda den strategin inför valet!

  Prioriterade grupper kommer vara

  barnfamiljer
  invandrare, kanske är förorter ett mer passande benämning
  behov av tandvård
  Stockholmare

  Tillhör du ngn a

 6. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Christian Rudolf: jo, det verkade ju på senaste moderatstämman som om det var dags för godisutdelning nu och fram till valet.

  Välkommen till bloggen förresten. 🙂

 7. Profilbild för Josef Boberg

  Hejsan,

  Mitt i prick skulle jag vilja säga.

  Den danske statsministern Anders Fogh http://blog.andersfogh.dk/2007/10/30/udfordringsret-til-offentlige-institutioner/#comment-805 bloggar faktiskt sedan juni månad år 2007 – så detta ligger väl i tiden, troligast…

  Vill massmedia det här ? Nja – knappast – men dom får väl ta det när det väl kommer, faktiskt.

  Själv är jag nybliven bloggare sedan mitten på februari 2007 – och det har jag än så länge inte ångrat en sekund. Dock – jag tycker det är väldigt väldigt trist att så ytterligt få bloggare står upp för vad dom själva ger uttryck FÖR – genom att använda sina riktiga namn.

  Men civilkuraget ifrån den lilla skaran som gör det – jag är faktiskt en av dom – smittar kanske på lite sikt fler och fler, förhoppningsvis – vad vet jag.

  Anonymiteten blir inte så lite att jämföra med att två PC-maskiner ”mekansikt” = automaiskt bombarderar varandra med sin egna programmerade program – utan att det finns någon operatör vid tangentborden. Verkar mer eller mindre vara helt meningslöst – i vart fall i mitt perspektiv sett, faktiskt…

  Ha det… 🙂
  vännen Josef

  PS. Klicka på mitt namn ovan – och Du är på ett ögonblink på min hemsida. DS.

 8. Profilbild för Hillary2
  Hillary2

  Erik Stark

  Dina inlägg blir inte klokare för att du använder ditt eget namn

 9. Profilbild för Hillary
  Hillary

  Vem tror att svenskarna låter sig köpas för några karameller?
  Är ni i reklambranschen?
  Det är precis vad jag menar med att Reinfeldts tankar inte lämpar sig i skrift
  Han försöker förföra sin publik med taskspelarmetoder

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *