Borelius avgår

Ofta för man höra kritik mot politiska broilers eller att politikerna borde arbeta mer i verkligheten innan de ger sig in i politiken. Kan Borelius misslyckande tolkas som något annat än ett tecken på att detta inte går?
Ska man bli politiker på den nivån i dagens Sverige, så måste man ha levt hela sitt liv med målet att bli minister.
Borelius avgång är inget annat än en tydlig signal till alla som arbetar i näringslivet och vill engagera sig politiskt: låt bli.
Detta kan inte vara nyttigt för Sverige.
Det är inte bara bland de etablerade partierna varningslampan lyser. Låt oss t.ex. leka med tanken att Rickard Falkvinges Piratpartiet kom in i riksdagen. Hur många av dess medlemmar på valbar plats skulle klara en granskning liknande den Maria Borelius utsatts för? Hur många vill bli granskade på det viset?
Självklart ska politiska makthavare granskas, särskilt de som ideologiskt står för en utökning av statens makt, men man måste också fråga sig om det är ett sunt system där enbart en liten klick människor finns tillgängliga för maktens högsta poster.

Undrar för övrigt om det är något knas med Aftonbladets röstningar. Jag klickade ”nej”-alternativet:

Photobucket - Video and Image Hosting

Uppdaterat: som Håkan Jacobsson påpekar (via Gudmundson) var det en bloggare som gjorde mycket av grävandet som fällde Borelius.
Kul kommentar på Håkans blogg också, om att ersättaren till Borelius borde bli… Johan Norberg. Jojo. Detta faller på sin egen orimlighet. Man kan inte ha en regering med två hästsvansar.

Uppdaterat 2: Ojdå. Norberg har tydligen klippt bort svansen. Frihandelsministerposten är ledig.

Uppdaterat 3: Lena Mellins kommentar om att Borelius tydligen ”inte är helt dum i huvudet” visar med all önskvärd tydlighet vad mediadrevet egentligen handlade om: hon mobbades bort från posten eftersom hon var för rik, snygg och smart. Vilket härligt land vi lever i.

De fyra ministrar som varit i hetluften under veckan är två framgångsrika kvinnor (båda f.d. journalister) och två homo/bisexuella män (Carlgren och Billström). Vet inte om man kan dra några slutsatser från det, Gudrun Schyman har i alla gjort det.

Uppdaterat 4: Även Expressens Leo Lagercrantz är inne på samma linje som Lena Mellin: ”Borelius måste ha deg i skallen”.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

5 svar till ”Borelius avgår”

 1. Profilbild för VirUZI
  VirUZI

  Men Johan har väl klippt sig så jag ser inga som helst problem med honom. Förutom att han är en smula radikal för Reinfeldt…

 2. Profilbild för Håkan

  Men Erik, vet du inte att Johan Norberg har klippt sig?

  Bra inlägg, för övrigt.

 3. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Jag förstår inte hur jag har kunnat missa denna viktiga inrikespolitiska händelse. Nu ser jag inte heller några som helst hinder för att ta in Johan i regeringen.

 4. Profilbild för Martin
  Martin

  Så de som arbetat i ”verkligheten” skulle ha svårare än yrkespolitiker att förstå att man inte bör ljuga för journalister? Analysen här är inte alldeles glasklar.

 5. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Jag är säker på att du skulle ha hanterat ett mediadrev helt klanderfritt, Martin, men visst har du rätt i att det hela varit klantigt hanterat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *