Bodströmsamhället – idioti i kubik

Det finns så många fel med Bodströmsamhället och lagen om datalagring att jag inte vet var jag ska börja, men kostnaden är ju en start.

Lite lätt huvudräkning ger vid handen att 1 miljon kunder som laddar hem 500 MB/dag (inte alls omöjligt om mediatjänster blir mer populära, vilket lär hända) innebär att på ett år måste 182500000 GB lagras. Med duplicering innebär det en kostnad bara i hårddiskar på 1,8 miljarder SEK under ett år, om man räknar med ett gigabyte-pris på 5 kronor. Varje kund måste alltså betala minst 1800 kronor extra om året för att bli övervakade.

Tänka sig, det är ju nästan exakt vad TV-licensen kostar. Vilket sammanträffande.

Eftersom nu all data finns samlad på ett ställe ökar risken markant för läckage. Det är bara en tidsfråga innan någon operatör någonstans i Europa klantar sig och råkar öppna en bakdörr till databasen. Hur skulle det kännas om en Google-sökning på ditt namn gav alla dina privata mail som sökresultat? Fullt möjlig konsekvens av lagen. Bra jobbat, Bodström.

Uppdatering: det är inte all trafik som lagras utan endast ”trafikdata”. Än så länge. Se även här för en annan uträkning.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Bodströmsamhället – idioti i kubik”

  1. Profilbild för Johan Folin

    Problemet med din beräkning är att allt innehåll i överföringarna inte ska lagras bara omständigheterna omkring, det vill säga ip-adresser, mailheaders, var telefoner befinner sig när samtal görs, osv. Det kommer också att ta mycket plats, men det är mycket svårare att räkna på.

  2. Profilbild för Simon

    Det är dags att införa en ny teknik för filhämtning så att filnamnet blir en krypterad funktion av en nyckel som ens webbläsare skickar med när filen hämtas… Då blir ”trafikdata” lite svårt att hantera. Fast det blir förstås webbstatistik också…

  3. Profilbild för Johan Folin

    För att surfa anonymt kan man använda Tor, http://tor.eff.org/

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *