Bloggen är den nya pudeln

Lite intressant att följa Expressens försök att kasta sk*t på utrikesministern och att sedan läsa Bildts svar på sin blogg. Med 100’000 besökare på två veckor har Bildt skaffat sig en personlig kanal ut mot sina väljare som hans emailbaserade nyhetsbrev aldrig riktigt nådde upp till.

Situationen måste kännas ny både för Expressens journalister (i morse låg ”scoopet” om Bildts Irak-artikel i International Herald Tribune överst på sidan, nu är det nedtryckt långt ned i nyhetsflödet och ingen av de andra stora tidningarna har plockat upp nyheten) såväl som för Bildt själv. Man undrar hur länge han hade klarat sig på posten som utrikesminister utan bloggen med tanke på det bombardemang av artiklar som skrivits om honom. Det mesta har han kunnat replikera på snabbt och ärligt. Då har attackerna kommit av sig.

Det är inte utan att man undrar hur Stegö-Chilo, Borelius, Freivalds eller någon annan av mediaraseriets offer hade klarat sig i sina mediastormar om de hade kunnat förklara sig på en personlig blogg istället för på nervösa presskonferenser, utanför villan eller hemma i trapphuset.

Kanske är det så enkelt som att Bildt är ovanligt skicklig på att hantera media eller att Expressens anklagelser är precis så substanslösa som Bildt vill ha dem till. Jag tror ändå att politikernas PR-handbok kan behöva ett nytt kapitel. Det finns det flera anledningar till.

Uppdaterat: BetaAlfa skriver om samma ämne.

Uppdaterat 2: Även Gudmundsson fyller på med tankar:

Utrikesminister Carl Bildt bloggar om sina affärer i Balkan redan innan Adaktusson haft nyheten i programmet. Adaktusson har alltså ingen nyhet längre.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *