Bloggarna blir journalisternas dyngsköld

Inte haft så mycket aktivitet på bloggen i veckan. Jag befinner mig i San Francisco och har haft fullt upp med en konferens om framtiden för java på mobiltelefoner. Under tiden hemma i Sverige har bloggarna hamnat i media i kölvattnet på Tsunamigate. Det verkar som att journalisterna upptäckt att de kan använda bloggarna som sköld när de vill skriva om ett ämne utan att själv ta skiten om det skulle visa sig att de hade fel.

Alltså, i det här fallet, ett rykte om en romans som ”alla” kände till men ingen vågade skriva om. Problemet är att de inblandade är socialdemokratiska toppolitiker. Detta betyder inget annat än journalistiska tiotaggare. Big cahunas. The top dogs. Inga dussinskådespelare utan människor med makt som man måste behålla goda relationer till. Gäller alltså att spela korten rätt.

Vad gör man då? Jo, men hittar en blogg eller två som skriver om ryktet och vinklar historien så att den istället handlar om själva ryktesspridningen. Då kan man lugnt hålla sig vid sidlinjen och skriva om pajkastningen som uppstår. Med lite tur viker sig ena sidan och berättar sanningen. Då har man lyckats skala sig ned till pudelns kärna utan att själv bli nedsmutsad. Inte bara det. Man kan t.o.m. vinna viktiga statuspoäng hos tiotaggarna (alltså de socialdemokratiska toppolitikerna) om det tvärtom skulle visa sig att ryktet var just bara ett rykte. Då blir nästa intervju genast lite lättare. Nästa scoop enklare.

Jättesmart. Man vinner hur man än gör.

Som bloggare bör man tänka på att det man skriver kan komma att användas av journalister på det här sättet. Man blir alltså ett shitfilter åt stormedia. En inte särskilt rolig position.

Man kan nog säga att smekmånaden är förbi på allvar för bloggosfären. Numera ingår den som spelpjäs i mediaspelet. Bloggarna har blivit ett journalistiskt arbetsredskap. En plog som längst fram gör skitjobbet och som man kan utnyttja och sedan slänga på skräphögen. Kanonmat.

Sålunda, alla som skriver egna bloggar bör minnas tiden innan den här veckan i maj 2006. Det var en oskuldsfull och lycklig tid. Nu är den förbi.

Sökord: Lars Danielsson, Helen Eduards, Marita Ulvskog.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *