Bionisk fot: uppgraderingsbar och luktfri

En berättelse om en 18-åring med en bionisk fot:

Scott believes that with more physiotherapy, the Proprio Foot will give him the independence to go to university – and he even hopes to play basketball again.

En bionisk fot är en slags intelligent protes. Fördelar med en bionisk fot:

 • Uppgraderingsbar.
 • Ingen fotsvett.
 • Kan ha en inbyggd MP3-spelare och mobiltelefon.
 • Om den blir tillräckligt intelligent kan man prata med den när man känner sig ensam.

Skämtar jag? Tja, kanske. Men hur långt måste utvecklingen gå innan det blir allmänt accepterat att frivilligt skaffa sig boniska fötter eller andra kroppsdelar? Helt enkelt därför att de är bättre.

Läs mer om Scotts fot (är det förresten hans fot?) här.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Bionisk fot: uppgraderingsbar och luktfri”

 1. Profilbild för Fredrik
  Fredrik

  Jag tror aldrig att det kommer att bli aktuellt. Muskelskelettsystemet är ett under i mekanisk perfektion. Ytterligare funktioner som du nämner behöver man ju inte ge upp kroppsdelar för. En annan viktig aspekt är att människor vill bli uppfattade som människor, och då måste de röra sig som människor. Främmande robotlika rörelsemönster är ett socialt handikapp.

  Teknologi funkar ju så väl externt utan att vara kontroversiellt. Exoskelett t ex för att förstärka muskelfunktion är ju redan en realitet.

  Snarare är väl frågan aktuell när det gäller maximering av befintliga kroppssystem m h a implantat, doping etc. Kan man utöka sitt sensorsystem så at man kan lukta lika bra som en hund?

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Hej Fredrik
  Visst har du rätt i att en utbytt bionisk kroppsdel är en ganska extrem variant av frivillig förändring, men precis som du skriver finns det andra mindre extrema produkter att välja från. Vad som anses extremt kommer att med tiden förändras.

  Skönhetskirurgi är ju t.ex. idag i det närmaste en konsumentprodukt. Det finns shopping malls i Tyskland med 15-minuters Botox-operationer mellan H&M- och starbucks-butikerna.

  På tal om basket och bioniska kroppsdelar, titta gärna på den här reklamfilmen:
  http://framtidstanken.com/?p=857

  Nej, den är inte verklig. Än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *