Benulic och Norberg recenserar Naomi Klein

Jag missar tyvärr Johan Norbergs och Boris Benulics lajv-recension av Naomi Kleins senaste alster: Chockdoktrinen den 17:e december:

Den 17 december recenserar författaren och idéhistorikern Johan Norberg Chockdoktrinen. Bland annat kommer han att presentera tio allvarliga sakfel i boken som vart och ett för sig är tillräckligt för att ifrågasätta Kleins kunskaper och seriositet.

Ett smakprov bjuder Boris på i sin blogg:

Jag kommer att ladda upp med en omläsning av Ernst Mandels tvåbandsverk om senkapitalismen (som jag läser om sisådår vart tredje år, samt läsa klart James M McPhersons “The California Gold Rush and the coming of the civil war”, samt Thomas K McCraws stora Shumpeterbiografi “Prophet of Innovation” – allt för att få mer ammunition till min grundläggande invändning mot Klein: det är inte marknaden som är ansvarig för det elände hon beskriver; det är tvärtom marknadsfientliga krafter som gör allt för att urholka marknaden – få den att upphöra att fungera. Det är det som skapar en stor del av de spänningar och konflikter vi ser i dagens värld, det vi ser är hur statsmonopolkapitalismen (en stark stat i symbios med monopolkapitalistiska företag) gör allt för att snäva in medborgarnas rätt att fritt utveckla alla sina förmågor och mötas på marknaden som fria individer som utbyter varor och tjänster.

Klein markerar den slutgiltiga övergången för en stor del av dagens marxister – de går från materialism till idealism och lämnar alla rationella förklaringsmodeller – det som sker blir en fråga om konspirationer och pakter som sluts i rökfyllda rum. Och ytliga likheter mellan vitt skilda företeelser blir en bevis på att det finns ett djupare samband mellan dessa ting – när det istället rör sig om just bara ytliga likheter.

Hade jag inte suttit på tåget till Skåne just den kvällen hade jag garanterat varit där. Jag hoppas de filmar och lägger ut på nätet, förhoppningsvis direkt. Åtminstone borde en ljudinspelning finnas tillgänglig av showen. Please…


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *