Automatiserad hastighetsövervakning

Förenade Arabemiraten har lagt en beställning hos IBM för ett bygge av mätning av hastigheten på fordon via GPS. Det anses vara det största tillämpade telematikprojektet hittills.

IBM car tech to nab speeders

If a driver exceeds the speed limit, a warning will be transmitted to the individual car via an on-board speaker. Autos will also be equipped with screens and voice-recognition software to access services planned for the future, IBM said.

Orsaken till denna drastiska lösning är den höga siffran för antalet döda i trafiken i landet. Förenade Arabemiraten har en trafikdödlighet på 38 personer per 100’000. I Sverige är siffran 6 personer per 100’00.

Data som kommer ur systemet ska kunna användas även kommersiellt, exempelvis av biluthyrningsföretag eller för att tillhandhahålla information om trafikstockningar eller andra trafikstörningar.

Dolt under ytan ligger en integritetsproblematik och väntar på att få komma ut. Bilen skickar ju hela tiden ut information om var du befinner dig.

När vi ger oss ut i trafiken tar vi oss samtidigt ut på ett nätverk av vägar och medtrafikanter. Hur du agerar i bilen har en direkt effekt på dina medtrafikanters säkerhet och förmåga att ta sig fram till sitt avsedda mål.

Frågorna som måste ställas är t.ex. hur mycket information om dig själv du är beredd att ge ifrån dig för att höja dina medtrafikanters säkerhet? Hur mycket värd är din integritet jämfört med den information om trafiknätverket som kan finnas om du och alla andra är beredda att tumma på denna integritet?

Frågor som dessa kommer vi att se mer av även på andra områden. Att föra in mer information i ett system förändrar systemet. Trafiken är bara ett exempel på detta.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *