Att smälta in i bruset

När jag läser den något upprörda debatten om Johan Larsson kommer jag att tänka på ett gammalt inlägg om kameraväskor som inte ser ut som kameraväskor för att dölja sitt värdefulla innehåll. Nicklas Lundblad kallad det i en kommentar till inlägget för ”jante technologies” [pdf].

Vad har kameraväskor med Johan Larsson att göra? Å vem tusan är Johan Larsson? Jo, Johan har blivit en av mediasveriges stora profiler efter sina framgångar med webbtjänster som Knuff och Intressant. Med framgångarna kommer en viss makt. Den upprörda debatten rör sig dock inte kring just denna makt utan det faktum att det är så svårt att hitta information om Johan eller ens få tag på honom.

Andreas Ekström skriver i tidningen Journalisten:

Det hör till saken att det finns kolleger som är enormt mycket skickligare på den typen av journalistiskt arbete än vad jag är. Men faktum kvarstår: jag har egentligen inte lyckats ta reda på något alls av värde om Johan Larsson, mannen som i dag är en av det nya medielandskapets absolut mest imponerande och inflytelserika personer.
Så kan vi inte ha det.

Inte nog med att Johan själv inte har en blogg (eller har han?) hans namn är dessutom omöjligt att söka på. I Hitta.ses databas finns 929 stycken med namnet ’Johan Larsson’. Att googla efter ett så vanligt namn är meningslöst. Inte ens Googles 100’000 servrar kan skilja på två personer med samma namn, än mindre 929 stycken.

Jag är rätt säker på att det inte är ett aktivt val, men genom sitt vanliga namn har Johan Larsson anammat den urgamla tekniken att smälta in i bakgrunden och försvinna. Hans internetexistens drunknar i bruset. Eftersom detta står i bjär kontrast med de (mer eller mindre) oskrivna ideal som råder i bloggvärlden uppstår en viss förvirring.

Att någon i vårt transparenta samhälle kan vara så, ja – osynlig – och dessutom ha makt verkar helt enkelt vara provocerande. Särskilt, verkar det som, för en journalist.

För den som av någon anledning vill verka utan att synas är det däremot en intressant lektion. Jag funderar på vad man ska kalla färdigheten: att kunna ha en stark internetnärvaro utan att själv vara synlig. Kanske någon läsare har ett förslag?

Uppdaterat: klart Johan har en blogg. Tack, Pelle!


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Att smälta in i bruset”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *