Att skapa pengar

Ayn Rand har uppmärksammats en del p.g.a. sin hundra-årsdag häromdagen. Bloggen Frihet och välfärd samlar en rad citat från Rand. Ett av dem får mig att fundera på språkets makt över tanken:

”If you ask me to name the proudest distinction of Americans, I would choose- because it contains all the others- the fact that they were the people who created the phrase to make money. No other language or nation had ever used these words before; men had always thought of wealth as a static quantity- to be seized, begged, inherited, shared, looted or obtained as a favor. Americans were the first to understand that wealth has to be created.”

På engelska säger man to make money, på svenska att tjäna pengar och på tyska heter det Geld verdienen (verdienen betyder ungefär ”förtjäna”). Engelskans make betyder att skapa eller att göra. Det är stor skillnad på att tjäna pengar och att skapa pengar. Om man tjänar något betyder det i regel att det sker på någon annans bekostnad. Någon annan blir lidande därför att just du tjänar på det. Det är ett nollsummespel där den som tjänar vinner och den andre förlorar.

På engelska däremot, så skapas det pengar. Rand har helt rätt i att detta är en betydande skillnad i tankesätt. Om något skapas kan ju alla tjäna på det.

Kanske ser vi en förflyttning i tanken även i Sverige. Det är intressant att pratet om tillväxt blivit så viktigt i svensk inrikespolitik. Det är ett ord som alla kan stå bakom. I och med detta har man vänt på den traditionella fördelningspolitiken (vem ska tjäna på skatten och vem ska förlora?) och börjat fokusera på att skapa resurserna istället.

Men det tar tid att förändra ett invant tankesätt och så länge uttrycket ”tjäna pengar” lever kvar kommer man antagligen alltid tycka det är fult och dåligt att driva vårdföretag eller skolor som går med vinst. Språkets makt är stor.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Att skapa pengar”

  1. Profilbild för Anders

    Det finns två sätt att få pengar.
    1) Arbeta för pengar
    2) Pengarna arbetar för dig

    Vetenskapen hur man blir rik

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *