Åsa-Nisse, rirajts och roadkill

Kände du att det skakade till lite? Ungefär som när man kör över en av trafiken sammanpressad hare som varit olycklig nog att ta sig ut på motorvägen. Det liksom vibrerar lite i bilen, ibland märker man det inte alls.

Om du ändå undrar vad det var som kändes så var det utvecklingen som körde över Bengt Ohlsson på Dagens Nyheter i en krönika vid namn ”Jag ska bli analogare än Åsa-Nisse”. Nu lämnar han nätet åt alla oss korkade amatörer som inte begriper vårt eget bästa. Han gör det med orden:

[…] miljontals förlorare är inte att leka med. Det har historien lärt oss. Om inte annat hjälper de till att sätta nivån, att skruva åt ribban. Tycker du att det verkar som om de höjer den?

Föraktet dryper som margarinet på en alldeles för stor lövbiff. Vidare:

Nu kapar jag trossen. Nu kan ni sitta där och fibbla mellan alla tokroliga filmklipp, nu kan ni låta pilarna plöja mellan pungar och pushups, nu kan ni proppa fickorna fulla med gratis-mp3 och mjöliga piratfilmer. Nu kan ni spela in era egna filmer bäst ni vill och redigera och bränna på dvd, nu kan ni spela in era egna låtar och nynna er till sömns på My Space. En ringdans av glada amatörer, varv efter varv runt jordklotet, sen blir det svårt att andas. Så ajöss. Jag ska bli analogare än Åsa-Nisse.

Blir nog bra det där, Bengt. Lycka till.

En bra poäng döljs dock bland svadorna. Bengt skriver:

Alla sitter fastklämda i globaliseringens och digitaliseringens dubbelmacka, och varenda redaktion har oavbrutet full tillgång till planetens samtliga nyheter […]

Det här är en insikt som inte riktigt sjunkit in i tidningsvärlden. Ofta får man läsa exakt samma nyheter på Aftonbladet och Expressen. De hämtar och kopierar sina nyheter från precis samma källor. Vad är det för poäng med två stora konkurrerande kvällstidningar om de skriver exakt samma saker? Rirajten (en plankad nyhetstext) borde begravas med papperstidningen. Samtidigt är det riktigt svårt att hitta bra och läsvärda lokalnyheter. Ett tomrum någon borde kunna fylla. Medborgarjournalistiken, kanske?

Oscars kommentar på det hela är läsvärd.

För övrigt var Åsa-Nisse en uppfinnare och levnadskonstnär av rang. Han hade säkert kastat sig över internet, varit guldmedlem på Fiskesnack, letat fynd på Blocket och levt 4-timmars arbetsvecka-livet fullt ut.

Andra bloggar om: , , , .


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Åsa-Nisse, rirajts och roadkill”

  1. Profilbild för SideShow Surfer

    Det där med den överkörda haren känner jag till då jag en tid passerade en rondell till och från där det låg en sammanpressad stackars igelkott.Det roliga i detta tragiska var att ena tassen på igelkotten stack rakt upp så att det påminde om en liftare.Stannade en gång mitt i rondellen när tjejen var med för att plocka upp honom vilket hon nu vägrade.Typiskt ha ha…

    Ha det gott.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *