Är man inte emot så är man för?

Bloggen Tempus Fugit skriver:

Techne, Framtidstanken och Eudoxa är ju inte emot de olika förslagen på utökad avlyssning som många andra liberaler och teknikfreaks är.

Det är lustigt hur svårt folk kan ha att hålla två tankar i huvudet samtidigt. Det måste tvunget ständigt vara svart eller vitt, ja eller nej, för eller emot. Detta är en av anledningarna till att vissa ämnen är så extremt svåra att debattera på internet. Så fort man börjar ifrågasätta det ena lägrets åsikter blir man misstrodd och får en etikett på sig som en av de andra.

Jag har skrivit flera gånger att jag inte tycker att staten och dess anställda ska ha en särskild rätt att snoka runt i människors privatliv. Faktum är att jag även flera gånger ifrågasatt hela nationalstatens existensberättigande i en globaliserad värld.

Vad jag däremot efterlyser är en debatt om alternativen till statsmonopol på övervakning, därför att det finns hot, det finns kriminella, det finns terrorister. De är inget påhitt av neokonservativa hökar. Det finns människor som vill av diverse anledningar skada andra människor och deras förmåga att göra detta kommer att öka i takt med den tekniska utvecklingen.

Någon sådan debatt lyser ännu med sin frånvaro och så länge integritetsförkämparna fortsätter att se världen i svart eller vitt kommer den att stanna i sin icketillvaro.


av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Är man inte emot så är man för?”

 1. Profilbild för Ingemar

  Mea culpa. Jag har sagt för mycket med för lite på fötterna. Seriöst. Och jag är för en debatt.

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Ingemar, jag försökte skriva en kommentar på din blogg utan att lyckas.

 3. Profilbild för Ingemar

  Tyvärr hittar jag inga spår av din kommentar. Vetenskapsnytt-Malin verkar också ha haft problem eftersom hon postade samma kommentar med tio minuters mellanrum. Men hennes kommentar kom med två gånger och din försvann. Det är inte mycket jag kan göra.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *