Allt kommer att automatiseras. Nästan.

Långt kommentarssvar på förra posten får bli ett eget inlägg. Innehållet tål att upprepas.

Allt som går att automatisera kommer att automatiseras. Detta kommer att leda till drastiskt minskad kostnad för att upprätthålla en bra och hög livskvalitet. Faktum är att det redan hänt till stor del. Man kan om man vill leva extremt billigt och ändå få alla sina grundläggande behov uppfyllda. Detta är möjligt tack vare både teknikens utveckling och globaliseringens förmåga att sänka priser.

Köp ett hus på landet, skaffa dig en billig bil och en internetuppkoppling, skippa TVn och du behöver inte många tusenlappar i månaden för att leva ett bra liv och dessutom hinna med en fisketur då och då. Om ett par år är bilen ännu billigare, internetuppkopplingen är gratis och maten du äter ännu bättre och ännu billigare. Priset för att upprätthålla en grundläggande livskvalitet sjunker.

Så det går redan att leva billigare än de flesta gör. Det intressanta är vad människor ändå väljer att lägga sina pengar på. Upplevelser, resor, ägodelar som ger social status, fysisk närhet till storstäder där man kan träffa andra människor, kläder och utseende… ja man behöver bara slå upp närmsta livsstilstidning för att förstå att det finns hur mycket som helst att lägga sina pengar på. Saker som har mycket lite med ens grundläggande behov att göra.

Dessa saker kommer människor att spendera sina pengar på oavsett hur långt automatiseringen har gått. Om mat kan tillverkas gratis så vill någon betala extra för riktigt kött – just för att det är äkta. Om ett hus går att bygga gratis så vill någon betala för att få det designat av en känd arkitekt och med handgjorda detaljer för att få känslan av mänsklig historia i bygget, samt givetvis var det är beläget. Social status är det indiska företaget ett ypperligt exempel på att det går att sälja. Billiga digitalklockor som går som uret kan man köpa för en tia, ändå väljer folk att köpa Omega eller Rolex. Sämre klockor, men äkta.

Just dessa ”varor”, social status, känsloupplevelser, “äkthet” är sådant det alltid kommer att finnas en marknad för så länge människan ser ut som hon gör. Det är kring dessa ekonomin kommer att cirkulera de kommande decennierna. Redan idag ser vi hur intäkterna från den upplevelsebetonade turismen ökar kraftigt samtidigt som det pågår en stark automatiseringstrend.

Slutsatsen får gärna kallas politisk. Vi har i Sverige ett samhällssystem helt byggt efter industrialismens logik. Stora företag som tillverkar stora saker. Den tiden är förbi. Det måste gå att försörja sig som hantverkare, konstnär, artist, arkitekt, ljusdesigner, upplevelseskapare eller textilare. För att detta ska gå måste det finnas en marknad mellan privatpersoner. För att denna marknad ska skapas måste skatterna på arbete minskas drastiskt. Å jag menar drastiskt! 50% räcker nog inte.

Det är en stor och svår övergång, därför att folk är trygga i det system som finns, till ett helt annat samhälle. Men den måste ske.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Allt kommer att automatiseras. Nästan.”

  1. Profilbild för ic
    ic

    Som Kevin Kelly säger, priset går mot noll, vi kan leva billigt men. Vi köper oss identitet, äkta kött eller klockor, gamla kompisar beroende på vad man vill ha eller tror att man vill ha för man har läst livsstil tidningar.
    Det är bara en sida det är dessutom dax att revidera det samhället. Skrota myndigheter, automatisera, gör som politiken automatisera. Jag vill själv bestämma om mina pengar ska användas till att gräva en citytunnel eller gå till vård och omsorg, iaf i stora drag. Sen vill jag inte rösta på en makt galen politiker som döljer sin verkliga agenda för att få röster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *