Allt fler testar sin egen hälsa

Sydsvenskan skriver om den ökande marknaden för hälsosjälvtester. Vad som tidigare var dyra system avsedda för expert är idag billiga standardprodukter. Vi kan även utläsa allt mer av informationen som döljs i våra kroppar. Kostnaden för att bli din egen läkare sjunker alltså stadigt.

Allt fler testar sin egen hälsa

När sjukvårdens resurser kniper kan vi tvingas att testa oss själva. På Apoteket säljs tester för kolesterol, ägglossning, urinvägsinfektion, nickelallergi, blod i avföringen och diabetes. Fler självtester är på väg, men Apoteket nobbar de flesta.

Inte helt oväntat ställer sig vårt offentligt finansierade vårdsystem i vägen. Skulle självtesterna sprida sig skulle efterfrågan på läkare öka kraftigt, något vi absolut inte har råd med.

Men, frågar sig vän av ordning, om patienterna själva tar hand om det jobb läkarna utför borde väl efterfrågan på läkare minska? Nej, tvärtom. Det blir billigare att undersöka sig själv, men än så länge inte att bota sig själv. Ju större kontroll man får över sin egen hälsa, desto mer vill man ha, det är jag övertygad om.

Uppdaterat: Läs även Waldemar Ingdahls The Well-Informed Patient.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Allt fler testar sin egen hälsa”

  1. Profilbild för Åsa

    Jag tycker att det är intressant att Apoteken anser att man ska fråga efter dem, att de inte ska finnas tillgängliga i självplockssortimentet.

  2. Profilbild för Erik Starck

    Ja, den officiella förklaringen är väl att man vill skydda patienten från felaktig information av för dåliga tester. Jag förstår bara inte varför svenskar skulle behövas skyddas mer än folk i andra länder.

    Det vore mycket intressant med en undersökning som visar ett eventuellt samband mellan de här testerna och ökad efterfrågan på sjukvårdstjänster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *