”58 procent av svenskarna tror atat globaliseringen hotar jobben”

I en stor undersökning i flera europeiska länder utförd av TCO framkommer en bild av ett oroligt folk:

”58 procent av svenskarna tror att globaliseringen hotar jobben”

Det finns en stor oro i Europa över vad globaliseringen kan innebära för jobben, företagen och ekonomin, visar en ny undersökning som TCO genomfört. Störst är oron i Tyskland där 61 procent tror att globaliseringen hotar jobben. I Sverige är siffran 58 procent och i Storbritannien 53 procent. Få tror att högre tullar kan skydda företagen, skriver TCO:s ordförande Sture Nordh.

Automatiseringen innebär på många sätt ett större hot mot en viss typ av jobb än globaliseringen, men jag är tveksam till att resultatet i undersökningen skulle ha blivit det samma om man bytt ut orden i frågan.

Samtidigt får man inte glömma att det också dyker upp nya jobb. Tyvärr har Sverige, och resten av Europa, varit dåliga på att få fram sådana jobb, men exempelvis turistnäringen i Sverige förtjänar att nämnas.

På tio år har 24’000 nya jobb skapats i denna bransch. Utländska turister spenderade 48,5 miljarder kronor under 2004 – lika mycket som värdet av svensk export av järn och stål. Vad är detta om inte globaliseringen?

Tyvärr uppmärksammas inte framgångar på samma sätt som neddragningar och utflyttningar. Det finns också en kvarvarande uppfattning om att turism och upplevelse-industrin inte utgör ”riktiga jobb”.

En bild som måste förändras för att globaliseringens potential ska utnyttjas till fullo i detta folkhemmets och mellanmjölkens förlovade land.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *