2000-talets råvaror

Denna blogg följer som bekant automatiseringen och globaliseringen med stort intresse. Konsekvensen av den senare trenden är följande: allting som går att automatisera blir gratis.

Frågan som uppstår är: vad ska vi då arbeta med? Hur ska vi livnära oss? Följande är exempel på vad vi kommer att lägga våra resurser på. Dessa utgör grunden för 2000-talets ekonomi då de inte går att automatisera bort.

  • Underhållning. Människors behov av stimulans kommer aldrig att mättas. Detta är tydligt redan idag. ”It’s show business or no business” skriver Michael Wolf. Upplevelser och äkthet är närliggande råvaror.
  • Empati / mental vård. Människor behöver andra människor. En lyssnande och förstående medmänniska kommer alltid att vara efterfrågad. Stillhet, lugn och ro lika så.
  • Hälsa / fysisk vård. En människa kommer aldrig att bli tillräckligt frisk. Även om vi förskjuter åldrandet och stoppar in nanorobotar i blodet som sätter stopp för de flesta sjukdomar kommer nya att uppträda. Det stannar heller inte där. När vi är friska så vill vi bli starkare, snyggare och smartare – från frisk till bättre.
  • Ungdom / skönhet / individualism. Manuel Castells är inte ensam om att identifiera individualismen som en av de största sociala trenderna . Vi letar ständigt nya sätt att framhäva vår egen personlighet på. I detta ingår även den eviga jakten på ungdomen och skönheten, våra sanna jag.
  • Information kommer att finnas i överflöd, men rätt information vid rätt tidpunkt blir allt svårare att hitta i ett enormt informationsbrus. Hit hör även trovärdighet.
  • Social energi. Detta är den energi vi lägger ned på att hålla oss värdefulla för vårt sociala nätverk. Att få social status är inte längre kopplat till adelstitlar eller en viss förmögenhet, utan vem man känner.

Företag som positionerat sig som leverantör av någon av dessa råvaror har goda förutsättningar att klara av 2000-talets accelererande förändring.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *