17 miljoner – för 30 sekunder

Om man undrar hur framtidens tv, musik, film och övrig media ska klara sig när den digitala kopieringen sprider ut sig och CD-skivor, TV-kanaler och reklam-TV blir förpassade till historiens skräphög så ska man titta på världens största sportevenemang: Super Bowl.

Intresset kring evenemanget är gigantiskt i USA. Det är som schlagerfestivalen och Kalle Ankas julafton tillsammans. Därför vill alla som har råd passa på att synas i rampljuset. 17 miljoner kronor för 30 sekunder av tittarnas uppmärksamhet är priset för att sända reklamfilm i pauserna. Filmer som dagen (eller sekunden) efter de har sänts går att ladda hem gratis och lagligt!

Uppmärksamheten är hårdvaluta. Lika värdefull som olja, guld och diamanter tillsammans, men också lika svårfångad. I det massiva utbud av information och underhållning som finns är det uppmärksamheten alla slåss om. Utan uppmärksamhet finns du inte. Därför, om du vill ha en affärsidé som håller för alla tekniska landvinningar inom distribution som är tänkbara så minns följande: om man vet med säkerhet att ett visst antal tittare tittar i en viss riktning kommer detta alltid att vara något man kan ta betalt för.

Vissa tror (hoppas) att internet ska innebära slutet för skiv- och filmbranschen, men dessa industrier är experter på att skapa stjärnor, som i sin tur drar till sig uppmärksamhet. De behöver finna nya modeller att tjäna pengar på uppmärksamheten, men pengar kommer de att tjäna.

17 miljoner kronor för att garanterat veta att du har ett par hundra miljoner tittare i 30 sekunder. 17 miljoner för de där rätta 30 sekunderna. Varför?

Därför att bandbredden är oändlig men det är inte den mänskliga uppmärksamheten.


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *