Var ska jobben komma från?

På tal om Danne Nordlings kommentar, ”Kan Reinfeldt skapa 300 000 jobb?” skulle jag vilja plita ned följande tankar.

Industrialismen är över.

Inse detta. Förstå konsekvenserna!

Vi är tillbaka in i det tjänstesamhälle människan levt i sedan man för första gången började bruka jorden och utbytja tjänster mot betalning med varandra.

Fabriksjobben försvinner, t.o.m. i Kina:

”From Brazil to Russia and yes, even to China, manufacturing jobs are disappearing around the globe.”

Vad kommer istället? Jo, precis den typ av tjänster som människor köpt och sålt mellan varandra sedan urminnes tider. Hantverk, konst, upplevelser, design o.s.v..

Ett exempel är något så low-tech som bröllopsarrangemang. I USA är detta en miljardindustri. Amerikanen lägger i genomsnitt $26000 på sitt bröllop. Motsvarande siffra i Sverige skulle innebära en industri som omsatte 30 miljarder kronor årligen. Det är cirka 2/3 av den heta IT-konsultbranschen!

Pengar som går till bl.a. musiker, fotografer, präster, bagare, sömmerskor och serveringspersonal. Tänk vilka arbetstillfällen inom dessa yrkesgrupper som skulle kunna skapas även i Sverige!

Men icke, ty bröllop betalas av privatpersoner ur egen ficka. Idag är skattepålägget på att sälja en tjänst cirka 185%. Detta ska sedan betalas med pengar som beskattats lika hårt.

Självklart innebär detta en kraftig störning av balansen mellan utbud och efterfrågan. I Sverige får vi nöja oss med inspelad musik och hembakad bröllopstårta när vi ska gifta oss. Vi har inte råd med något annat!

Samtidigt försvinner de gamla industrijobben.

Det är hög tid att tänka om.

Bort med skatten på arbete!


av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *