Sverige är ett extremt land: två exempel

Två nyheter från mediaflödet senaste veckan som om man tar några steg tillbaka och försöker se helheten beskriver hur extremt Sverige är som land i vissa avseenden.

Den första, Expressen försöker göra stor skandal av att riksdagsledamöter köpt hushållsnära tjänster. Vitt och lagligt, alltså, inget fuffens och båg. Flera har gjort det. Läser man noga ser man att Carin Jämtin anlitat flytthjälp! Men, hon ”gjorde inget skatteavdrag på utgiften”. Puh. Tur för henne.

Alltså: svenska journalister försöker få det till att vara ett moraliskt övertramp när en riksdagsledamot… anlitar flytthjälp!

Flytthjälp!?!

Galet. Totalt galet.

Som man bäddar får man ligga får man väl i och för sig säga vad gäller socialdemokratiska ledamöter som gärna framhävt hur utsugande överklassig man är om man anlitar städhjälp men i alla fall. Det visar hur extremt debattklimatet faktiskt är.

Den andra nyheten är att kötiderna till ett lagligt förstahandskontrakt i Stockholm nu är nere i enbart 18 månader (i vissa fall skall tilläggas).

Wow! Man behöver alltså bara vänta ett och ett halvt år för att få tag på en hyreslägenhet på lagligt vis. I Enskede, förvisso, men man kan ju inte få allt. 18 månader! Fantastiskt.

Å galet, såklart. Totalgalet. Köer existerar inte på fungerande marknader. När en medborgare i Sovjetunionen ställde sig i kö för att få tag på en bil kunde det ta 20 år innan det kommunistiska systemet lyckades framställa en hyfsat fungerande Trabant Lada (tack, Henrik). Det var en väldigt icke-fungerande marknad. Precis som den svenska marknaden för hyresrätter.

Varje land har sina små egenheter. Utifrån verkar de närmast komiska. Ovan är två exempel från vårt kära Sverige. Det finns fler.

…å för övrigt har Expressen, liksom de flesta andra tidningar på nätet, en urusel sökmotor.

Uppdaterat: här ett exempel från ett annat land som nog verkar rätt extremt med svenska ögon…

Andra bloggar om: , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Sverige är ett extremt land: två exempel”

  1. Profilbild för HLN
    HLN

    Löjlig besserwisserkommentar:
    Du har blandat ihop öststaterna: I Sovjet gjorde man Lada, i Östtyskland gjorde man Trabant. Ladan är bara en marginellt bättre bil än ”Trabin”… 😉

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *