My prrrrecious

M-commerce, att använda mobilen som generell betalningsmekanism, har man talat om länge. Det har dock inte hänt särskilt mycket, men nu planerar man i Japan att erbjuda möjlighet att betala för kollektivtrafik med mobiltelefonen:

Smart phones work like train tickets

The cards are embedded with a tiny computer chip that permits instantaneous payments without the hassle of coins.

En intressant aspekt av att använda mobiltelefonen som betalningsmedel är att det tydligt visar att mobiltelefonen är knuten till dig som individ. Säker betalning handlar nämligen i princip helt om att kunna identifiera köparen. Det stannar dock inte där. Telefonen är vår koppling till vårt sociala nätverk. Fundera exempelvis vad som är viktigast för hur du normalt sett identifieras av din omvärld: ditt personnummer eller ditt mobiltelefonnummer? Svaret är ganska självklart.

Mobiltelefonen utgör en kommunikationskanal direkt till dig. Den är din kanal till omvärlden. Så viktig att en undersökning nyligen visade att en av tre är oroliga för att helt förlora sina vänner om de tappar sin telefon.

Förlusten av en telefon blir givetvis ännu större om den dessutom fungerar som ditt kreditkort.

Det stannar inte där. Telefonen är din röst mot omvärlden och omvärldens röst mot dig. Den innehåller ditt sociala nätverk. Den är snart också nyckeln till dina besparingar. Med en kamera kan den vara ditt personliga fotoalbum – ditt personliga minne. Den innehåller gamla meddelanden från personer som står dig nära; flirt-SMS, julkort eller gratulationer. Den kan snart vara verktyget som hjälper dig hitta rätt och som dessutom innehåller hela din skivsamling.

Ju fler sociala eller praktiska funktioner vi stoppar in i mobiltelefonen, desto viktigare blir den. Trasiga, borttappade eller stulna telefoner kommer att bli allt mer psykologiskt betungande. Som att förlora en del av sig själv. Att bli stympad.

Tänk vad lite elektronik kan ställa till med.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *