Smart drugs for smarter people?

Kaffe och koffein är en av få centralstimulerande medel som är socialt accepterade. Ibland kan man tro att samhället inte skulle fungera utan kaffe-kickarna som håller oss vakna när det dagliga slitet blir för enformigt. Fast trots att dagen blir olidlig utan den där första kaffekoppen så är det ingen drog som förändrar samhället eller förändrar synen på oss själva (möjligen ser vi lite bättre ut i spegeln på morgonen). Det finns det däremot andra droger som skulle kunna göra. Modafinil är en sådan.

Ursprungligen tänkt som medicin för människor med grova sömnproblem av typen narkolepsi, modafinil påverkar den del av hjärnan som kallas hypothalamus och styr dygnsrytmen. Ett par hundra milligram är tillräckligt för att hålla en vuxen människa vaken i 64 timmar, utan trötthetssymptom och med ökad koncentrationsförmåga. Man är klarvaken tills dess man sover och då sover man sina normala 8 timmar.

Medlet har inga direkta biverkningar även om långvarig frånvaro av sömn inte är bra för människor då det försvagar immunförsvaret. Tvärtom presterar man i tester bättre på mentala övningar med medlet i kroppen.

Vi lever i ett kunskapsbaserat samhälle där skarpa och pigga hjärnor är en konkurrensfördel. Kan de kommande åren bli ett genombrott för mentala smart drugs? Medel som inte är tänkta för att bota något, utan för att förbättra och utöka våra förmågor.

I Sverige kommer debatten, när den väl vaknar till liv, säkerligen handla om att säkerställa så att ingen får möjlighet att skaffa sig fördelar jämfört med andra genom att köpa dyra prestandahöjande mediciner. Mental doping är ett troligt uttryck att hålla ögonen efter i debatten. Man kommer att diskutera förbud men förmodligen i ett senare skede subventioner, om biverkningarna fortsätter hålla sig på avstånd och medlen fortsätter att utvecklas.

Detta förutsatt såklart att efterfrågan verkligen finns. Det verkar den göra. Efterfrågan kommer att öka ännu mer om stämpeln som drog eller medicin försvinner. Idag ger Red Bull dig vingar. I morgon kan det ge dig en jetmotor.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Smart drugs for smarter people?”

  1. Profilbild för SvenT
    SvenT

    Återstår inte en hel del klinisk testning?

    Skulle dessa presationshöjare kunna klassas som doping?

    Sven

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *