Ska läkare känna sig hotade av tekniken?

Via Daniel Pinks blog hittar jag till en intressant post om framtidens läkare. Den berör samma ämne som jag bl.a. tagit upp i Magasinet Neo (mer här och här) nämligen hur avancerad kunskap automatiseras samt hur detta påverkar yrken som bygger på just ansamling av avancerad kunskap, t.ex. läkare.

Jag instämmer helt i posten och särskilt dess slutsats:

Innovations in Healthcare: Do docs-to-be feel threatened by technology?

Technology, used as a tool, will allow competent physicians to be faster, more accurate, and more empathetic. Better able to manage people’s overall well-being, physicians will be as important in people’s lives as they have always been. Technology will make good doctors better, not obsolete. After all, a computer may gain the upper hand in scientific competence compared to the human mind, but it can never replicate the compassion that pours forth from the human heart.

Just så. Människor ska göra det människor är bäst på: att vara medmänniskor.

Många anser och tror att tekniken gör oss mindre mänskliga, att vi bygger ett kallt, teknokratiskt samhälle. Jag vill ifrågasätta denna bild av verkligheten. Tvärtom lämnar effektiviseringarna och automatiseringarna mer plats för oss att göra sådant vi finner lustfyllt och engagerande.

Att stå vid ett löpande band på ett fabriksgolv är inte en uppgift ämnad åt människor. Likaså att utföra rutinmässiga och repetitiva undersökningar eller operationer.

Däremot att i egenskap av människa tillföra kreativitet, berättande, empati och närvaro. Att skapa lugn och trygghet hos en annan människa. Att få någon annan att skratta eller må bra, på detta kommer alltid människan att vara bättre än maskinen.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”Ska läkare känna sig hotade av tekniken?”

  1. Profilbild för Simon

    Kanske sanningen ligger närmare att vi både bygger ett kallt och teknokratiskt samhälle OCH att vi får mer tid och plats att göra sånt som är lustfyllt och engagerande (i det kalla och teknokratiska samhället — hur kul låter det?). 🙂

    Det finns en mycket välskriven artikel av Daniel Dennett från 1986 (!) som heter Information, Technology and the Virtues of Ignorance. Den går ut på att läkarens roll kommer att förändras i grunden när läkarens roll förändras till att inte längre vara den som själv är den ultimata auktoriteten. Men visst det är inte säkert att det är negativt på sikt. Ja, sen har han en massa fler poänger som jag har glömt för tillfället…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *