Populär Bodström är snygg och gillar hårda tag

Som sagt, övervakning och hårda tag är populärt. Sedan skadar det ju inte att vara snygg också.

Rekordlågt betyg för Freivalds

– Thomas Bodström får högst betyg för att han är snygg, mest från kvinnorna. Han vinner också poäng på att ha rollen som den i regeringen som tar hårda tag, i frågan om att tillåta telefonavlyssning bland annat, säger Sören Holmberg.

De flesta svenskar tycks alltså uppskatta att bli övervakade. Man kan undra varför. Uppenbarligen är det en fråga som engagerar. LO-bloggarens Jonas Franzens inlägg om den personliga integritetens hinder mot rättvisan som jag nämnde häromdagen har än så länge genererat 123 kommentarer. De flesta väldigt upprörda och negativa.

Varför är Bodström då så populär?

Frågan om övervakning påminner mycket om frågan om skatter. Om 51% av befolkningen tycker det är OK att spionera på de övriga 49%:en, bör man då göra det? Blir det mer rätt av att en blond, snygg, atletisk man säger åt dig att det är det enda rätta? Du har ju själv ändå inget att dölja. Det är bara ”de andra” (brottslingarna) som blir övervakade. Visst, data om dig samlas också in, men det gäller ju att vara solidarisk för den stora sakens skull.

Å som sagt, du har ju ändå inget att dölja.

Samma retorik återkommer om högskattesamhället. Det är ”de rika” (alltså ”de andra”) som betalar. Inte du. Själv får du bara avnjuta frukterna i form av ”gratis” sjukvård och skola. Då är det väl en mindre uppoffring att 60% av alla pengar du tjänar försvinner i skatt.

Frågan är samtidigt på många sätt mer komplex. Säg t.ex. att vi skulle kunna halta en stor pandemi genom att skapa ett DNA-register över alla svenskar. Rätt eller fel att då göra det? Om det vore kriminellt att inte DNA-registrera sig? Om polisen bröt sig in i din lägenhet för att kunna plocka åt sig ett prov? Varför streta emot, det är ju bara för den goda sakens skull?

Å förresten, du har ju ändå inget att dölja.

Bodströms popularitet å ena sidan och bloggvärldens (och andra mer datorvanas) aversion mot honom visar ett tydligt kunskapsgap i samhället. Men polariseringen känns igen. I den här frågan motsvaras de datorvana av höginkomsttagarna eller småföretagarna i skattefrågan.

De utgör båda små minoriteter av samhället som högljutt skriker och försöker påkalla den breda massans uppmärksamhet. ”Ser ni inte vilken skada era lagar och regler innebär?” ”Inser ni inte hur ni själva drabbas?”

Men det är ingen som lyssnar. Man är för upptagen med att beundra Bodströms frisyr eller vackra leende när han försäkrar oss alla om en tryggare framtid. Om vi bara överlåter åt staten att lösa alla våra problem så behöver vi inte bekymra oss.

Å förresten, du har ju ändå inget att dölja.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Populär Bodström är snygg och gillar hårda tag”

  1. Profilbild för KAS

    Och sen gillar han ju fotboll

    KAS

    Och vem ligger etta på bloggtoppen om inte en fotbollskille

  2. Profilbild för yastory

    Helt rätt KAS. Han är en riktig ”karl” som gillar fotboll. Redig och reslig. Då är det ingen som märker hur arrogant och självgod han egentligen är.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *