SRs bloggkrönika ska läggas ned. Motiveringen nedan:
Bloggkrönikan den 17 juni 2006
Bloggar saknar ofta den relevans som krävs för en regelbundet återkommande krönika och de verkligt nyskapande tankarna tänks någon annanstans.
En ganska intressant motivering, får man säga. Jag undrar vad man förväntade sig av bloggosfären. Det låter som att man besviket har insett att det faktiskt är vanliga människor som skriver bloggar. Huh, vad tråkigt.
Samtidigt är det bara att hålla med Dennis, som undrar var någonstans de grandiosa, geniuna och djupa tankarna bloggkrönikörerna måste ha letat efter egentligen tänks, om inte i bloggosfären:
Upphovsrätten är ett bra exempel, var någonstans förs det en intressant diskussion där man kan höra ”nyskapande och kreativa tankar” på det området?
Man ska komma ihåg att ”cyberrymden” inte är en plats, utan ett ständigt pågående samtal. En polylog. Bloggarna är bara en manifestation (av flera) av detta. Precis som i de flesta samtal där alla är inbjudna sägs mycket strunt, men också mycket klokt. Det är inte helt enkelt att finna dessa kloka ord, man måste nästan vara med i samtalet själv och det undrar jag om P1-journalisterna någonsin vågade sänka sig till.
Då har SVTs Nätkollen åtminstone tagit några kliv ned från det höga tornet och skapat någon slags levande länksamling med flera nedslag i svenska bloggmyllan, dock utan egna åsikter eller tankar. Man måste väl värna om objektiviteten, antar jag.
Ur ett nätverkstopologiskt perspektiv är det också synd att krönikan läggs ned. P1 är en radiokanal som ca 10% av Sveriges befolkning lyssnar på. Även om det var långt färre än så som lyssnade på Bloggkrönikan innebar ett omnämnande i radion att man fick en ny slags läsare till sin blogg. Folk som inte följer Nyligen eller Intressant dagligen.
Ja, du vet, normala människor.
På så sätt fungerade krönikan som ett förstoringsglas ut mot bloggosfären med potential att koppla samman en viss sorts publik med en viss sorts blogg. Detta är en viktig funktion som nu får ersättas av andra ”hubbar” i det nätverk av mediakonsumenter (ögonglober) vi alla konkurrerar om.
Samtidigt markerar Bloggkrönikans frånfälle också kanske att en viss fas av bloggandet som fenomen är på väg att gå över. Tiden då bloggandet betraktas som något udda, något nytt och annorlunda. Jag kan bläddra i dagens Kvällsposten och redan på sidan 6 har jag passerat åtminstone två ”läs mer på min blogg”-referenser.
Det kanske inte dröjer särskilt länge innan tanken på en särskild krönika bara för bloggar känns båda onödig och orättvis. Tills vidare får Jörgen I Eriksson leta nyskapande tankar på annat håll. Låt oss veta när du funnit dem och tack för den här tiden.
Taggar: bloggkrönikan, bloggosfären, SVT, SR.
Lämna ett svar