”Neokolonialismens nya ansikte”

Per J Andersson bloggar från Indien och berättar om framtidstron och tillväxten i det stora landet.

Neokolonialismens nya ansikte

Självförtroendet är på topp i Indien efter indiska Tata Steels köp av brittiska stålföretaget Corus och Bollywoodskådespelaren Shilpa Shettys succé i brittiska Big Brother. ”Imperiet slår tillbaka” och ”Tata kolonialiserar världen” skriver indiska tidningar.

Ekonomin växer med rekordhöga 9,2 procent per år, Bombaybörsen har gått upp med 400 procent de senaste fyra åren och indiska företag nyanställer som aldrig förr.

Shilpa Shettys seger i Big Brother ses av många här i Bombay – centrum för såväl filmindustrin som finansmarknaden – som bekräftelse på Indiens framgångar utomlands och som juvelen i kronan på det allt starkare varumärket Indien.

Den nationella stoltheten har också stärkts av så vitt skilda företeelser som indiska författares försäljningsframgångar i väst som det indiska rymdprogrammets framgångar. Som en förberedelse för planerade bemannade rymdfärder 2015 sköt landet i januari upp en obemannad sattelit som därefter landade säkert i Bengaliska viken.

Nyhetskanalen BBC publicerade på måndagen en opinionsundersökning som visar att 71 procent av landets befolkning är stolta över att vara indier och 65 procent anser att stoltheten bygger på det faktum att Indien är på väg att bli en ekonomisk supermakt.

Oerhärt glädjande att läsa detta. Jag minns på 80-talet hur Indien ansågs vara fattigt och hjälplöst. Tänk så mycket som hänt bara på 20 korta år.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *