När Big Brother trampar i klaveret…

Den brittiska skattemyndigheten har råkat bli av med två hårddiskar CD-skivor innehållande information om 40% av den brittiska befolkningen:

Det brittiska skatteverket har blivit av med två diskar innehållande känsliga personuppgifter om 25 miljoner personer, 40 procent av den brittiska befolkningen. Diskarna skickades utan särskild säkerhet och var inte krypterade.

Det kan vara värt att komma ihåg i dessa övervakningstider, att den information som verkar vara säkert förvarad idag inte nödvändigtvis är det i morgon. Tänk den dag FRA råkar ut för ett intrång (eller någon anställd råkar glömma en CD-skiva i en taxi). Eller Google.

Skulle inte bli förvånad om vi inom en femårsperiod kommer att få se en riktig praktskandal som lyfter folks medvetande om exakt vad olika myndigheter och företag egentligen vet om dem. En sådan disruptiv händelse kan snabbt vända opinionsvindarna i integritetsfrågan. Kanske är det brittiska skatteverkets klavertramp just en sådan händelse.

Vi får väl se när innehållet på diskarna till slut dyker upp.

Uppdaterat: mer hos Wille som bor i London och kan ge en bättre bild av hur nyheten uppfattas i UK.

Uppdaterat: verkar som att misstaget redan fått stora konsekvenser i opinionen. PJ Anders Linder skriver:

Finansministerns Alastair Darling förtroendesiffror störtdyker, och toryledningen är nästan i kapp paret Brown/Darling när det gäller förtroendet för hur kapabel man är att sköta landets ekonomi. Cameron/Osborne ligger fortfarande sju procentenheter efter men bara för kort tid sedan var gapet 30 (!) procentenheter.

Andra bloggar om: , , , ,


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *