Med TV ska nationen byggas

Den parlamentariska utredningen om public services ordförande, exministern Bengt K Johansson (s), om det breddade mediautbudet:

”Det är ett problem eftersom vi behöver en gemensam grund för att vara en nation.”

Åsa Westlund (s), svensk ledamot av Europaparlamentet och Dan Jörgensen (s), dansk ledamot av Europaparlamentet idag på SvD Brännpunkt, med rubriken Forma europeisk tv-kanal:

”En alleuropeisk tv-kanal, som sprider information om männi­skors situation i de olika EU-länderna, ­underlättar ömsesidig kännedom och förståelse mellan européer.”

Man vill alltså använda TV-mediet (och, får man förmoda, skattepengar) för att bygga en europeisk nation. Ett bra exempel på dragkampen mellan de olika geoidentiteterna vi förväntas förknippa oss med (Ribersborgare, Malmöbo, Skåning, Svensk, Europé, Världsmedborgare, Second Life:are…).

Det är självklart så att politiker som agerar på motsvarande arena har ett personligt intresse i att vi som medborgare och skattebetalare ska identifiera oss med den geoidentitet som överlappar just deras politiska arena.

Tack vare det enorma utbudet av olika röster och olika medier är det dock inte riktigt så enkelt. Den som vill bygga en nationell identitet hade det betydligt enklare på Hylands tid.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *