Långsamt bredband hos Bredbandsbolaget

Har nyligen flyttat. Eller, nåja, jag har bytt lägenhet med min granne i dörren mitt emot om man nu vill kalla det för ”flytta”. Kartonger och kassar står huller om buller men det hör väl till antar jag. Vad som däremot är lite irriterande är Bredbandsbolagets underliga policy att låta det ta 2-5 veckor (jag har hört lite olika siffror) för att flytta mitt internetabonnemang de 5 metrarna från förra lägenheten in i den nya. Jag menar, låt oss anta att det är 50 bytes (det är antagligen beydligt mindre) som måste uppdateras i en växel någonstans. 50 bytes på 5 veckor ger ca 0,000017 bytes/sekund.

Det finns förvisso ingen officiell definition av ”bredband” enligt PTS, men jag tror nog det ska gå lite snabbare än så. Inte ens romarriket hade så låg informationsöverföringshastighet.

Ännu lustigare blir det av att grannen jag bytte lägenhet med har (hade, han passade på att byta bredbandsleverantör) ett exakt likadant abonnemang som jag.

Hur svårt kan det vara!?

Detta skrivs således via modem med den bländande hastigheten av 49,2kbps. Ibland glömmer man bort att det var så här (eller ännu långsammare) folk började använda internet för sisådär 10 år sedan. Fast egentligen är det inte nedladdningstiderna som är värst utan uppkopplingstiden. Helt plötsligt måste man planera sitt internetanvändande (och således bloggande) och program som är uppkopplade hela tiden (som Skype eller ICQ) är inte att tänka på.

Varför ska det då år 2006, mitt inne i den accelererande ekonomin, ta 5 veckor att uppdatera en växel? Boven i dramat är såklart det gamla monopolföretaget Televerket som hanterar driften åt Bredbandsbolaget. Samtidigt är det Bredbandsbolaget som ”frontar” kunden (d.v.s. mig) och det är deras ansvar att se till att eventuella underleverantörer håller leveranstider, ondskefulla monopolföretag eller ej.

Nä, kan inte någon sätta upp ett heltäckande trådlöst nätverk över tätorterna i Europa. Vi väntar på Meshnätverk, WiMax, trådlösa moln eller ballonger. Vad som helst som kan bräcka loss oss från den där koppartråden i väggen. Birgersson, var är du?

Ah, där. Tänkte väl det.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Långsamt bredband hos Bredbandsbolaget”

  1. Profilbild för Patrick

    Ni skulle ha satsat på att dra två långa nätverkskablar istället eller rigga ett trådlöst nät. Då kunde ni glatt ha ignorerat bbb 🙂

  2. Profilbild för apa tycka, apa skriva
    apa tycka, apa skriva

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *