Kinesiskt företag investerar i Kalmar och var femte under 25 fattig

På SVT Text just nu, två nyheter som ger en bild av Sverige år 2006. Den första: ett kinesiskt företag gör jättesatsning i Kalmar. Hundratals jobb skapas. i Aktuellt säger en representant för företaget att orsaken till att de valde Sverige var de låga kostnaderna här.

Alltså, ett företag från Kina gör en jättesatsning i Sverige för att det är så billigt här. Inte direkt överensstämmande med bilden av Kina (eller Sverige) man normalt får från våra medier. Påminner en om att det kinesiska investmentbolaget Hutchisons satsning i 3G-operatören 3 antagligen är den största enskilda investeringen som någonsin gjorts av utländska aktörer i Sverige.

Hur som helst, kul för Kalmar och det verkar bli ett spännande projekt.

Den andra nyheten: var femte person under 25 år räknas som fattig. På tre år har andelen unga arbetslösa fördubblats. Ska inte världens högsta skatter göra sådant omöjligt, eller hur är det nu?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Kinesiskt företag investerar i Kalmar och var femte under 25 fattig”

 1. Profilbild för Simon

  Företagsskatten är jämförelsevis låg. Den här artikeln var intressant. http://www.n24.se/dynamiskt/nyheter/did_11775024.asp

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Bolagsskatten för stora aktiebolag (ej fåmansbolag) är relativt låg jämfört med andra högskatteländer, men inte särskilt låg jämfört med länder som Irland, Hong-Kong, Estland.

  Nu tillhör det förvisso den ”svenska strategin” att göra landet välkomnande för stora företag med stora resurser. Staten o kapitalet i samma båt o allt det där.

  Själv tror jag betydligt mer på en mer entreprenörsinriktad tjänste-ekonomi där bl.a. merkostnaden för arbete i form av skatter är betydligt lägre.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *