Det kinesiska undret har förundrat många. En kommunistdiktatur som samtidigt har tagit globaliseringen och marknadsekonomin till sin famn, hur kan det fungera? Förr eller senare måste konflikten mellan censur och fritt ord, mellan demokrati och diktatur och mellan det fattiga bondesamhället och det rikare, öppna frihandelssamhället brisera i en kokpunkt.
Tecken finns på social oro i det stora landet. Antalet stora incidenter av sociala oro ökade med 15% under 2003 till 58’000, enligt en artikel från Asia Times. Vidare skriver artikeln att: ”I think the real new dimension is that activists on the streets and across the country are communicating with each other, and this didn’t happen before.”
Som hämtat ur Smart Mobs. Det är den nya kommunikationstekniken som möjliggör helt nya sätt för motståndsrörelser att organisera sig.
OS i Kina 2008 kan bli en vändpunkt för landet på många sätt. Man kommer då att visa upp sin prakt och sin storhet för världen och det kommer att bli solklart för alla vilket land som vill konkurrera med USA om förstaplatsen i världen.
Frågan är bara om kommunistpartiet kan hålla samman landet fram tills dess. Kokpunkten närmar sig.
Lämna ett svar