Framtidslandet Sverige? En uppmaning att göra världen bättre!

Facebooks värdering på enligt ryktet $100 miljarder kan man diskutera men en sak är i alla fall säker: en väldig massa människor kommer att bli väldigt rika.

Det intressanta är dock att eftersom detta sker i Silicon Valley och inte i Sverige kommer en stor del av pengarna att återinvesteras i nya innovationsföretag, ” startups”.

I Silicon Valley finns det $1800 riskvilligt kapital per invånare. I Sverige är siffran $45. (I Europa $7.) Facebooks börsnotering kommer att göra gapet ännu större.

Det är lite synd att svenskar i allmänhet och svenska politiker i synnerhet inte riktigt förstår hur långt efter vi är. Glöm det där om ”internet-land”, vi spelar i lingonserien. Punkt.

Det trista är all den potential som går till spillo. Smarta, kreativa människor jobbar på storföretagen istället för att starta nya företag som bygger nya produkter.

Efter snart 6 år med en ”borgerlig” (till namnet) regering är förbättringarna för nystartade företag lätträknade. Men, viktigast av allt är kanske svenskarnas egen inställning. Man är lite lagom nöjd utan några ambitioner att förbättra världen genom företagande.

Jag tror inte folk riktigt förstår vilka enorma möjligheter som finns idag, hur relativt enkelt det har blivit att starta något som kan göra livet bättre för många, många människor. Vem som helst, även du, kan starta något revolutionerande!

Med den kraften vid sina fingertoppar blir det faktiskt nästan en moralisk skyldighet att också göra det.

I Silicon Valley har man förstått. Vad väntar du på? Var med och bygg framtiden!


Publicerat

i

, ,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Framtidslandet Sverige? En uppmaning att göra världen bättre!”

  1. […] Framtidslandet Sverige? En uppmaning att göra världen bättre! Posted on February 4 by Erik Starck /* […]

  2. Profilbild för Henrik Fräsén

    Ok, jag håller med om att vi är ganska nöjda av oss i Sverige överlag men är inte Spotify ett ganska bra exempel på ett företag som försökt erövra världen? Jag misstänker dessutom att det finns många fler – fast att de kanske inte nått hela vägen.

  3. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    @Henrik jo Spotify står för en sort av företag som vi inte sett i Sverige sedan 1999, fast utan bubbeltendenser. Klart att det finns undantag och jag hoppas att Klarna, Spotify, Stardoll, Videoplaza och alla andra leder till ett kulturellt skifte där fler ser entreprenörskapet som alternativ till karriär på Ericsson eller IKEA. Men de är långt från tillräckligt och det är knappast så att omvärlden står stilla.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *