Framtiden rullar ut med självkörande elbil

Älskar att se framtiden rulla ut framför ögonen. Oftast är det en entreprenör som sitter i förarsätet. Särskilt tydligt blir detta när det gäller Elon Musk, VD och grundare av bl.a. Tesla Motors. Deras nya bil (eller snarare, en Tesla med deras senaste mjukvaru-uppdatering) kan köra sträckan Malmö-Stockholm utan förare (!) och utan att det kostar något i varken el eller bensin.

Att den sedan gör 0-100 km/h på 3,4 sekunder är ju bara en bonus.

Låt oss fundera över detta en liten stund.

Den har alltså ”autopilot” så den kan köra på motorväg utan förare och det finns ”supercharger stations” längs vägen som det är gratis att ladda bilen i.

Tyvärr begränsas hastigheten av att vägarna juridiskt är anpassade för mänskliga förare, annars hade Malmö-Stockholm kunnat köras på strax över 2,5 timmar inklusive 20 minuters laddning.

För dyrt att köpa en Tesla? Jo, den kostar runt miljonen men tekniken kommer att finnas i standardbilar inom något år. Och som sagt: laddning på vissa stationer ingår i priset. För mig och de allra flesta är drivmedlet en av de största utgiftsposterna för en bil.

Inget hindrar heller någon från att köpa ett par stycken bilar och hyra ut som taxi över dagen eller så. Då kanske en dag med en Tesla inte behöver kosta mer än en flyg- eller tågbiljett särskilt om du delar den med flera.

Om den kostar 5000 kr/dag att hyra och den går att hyra ut 300 dagar/år skulle man dra in 1,5 miljoner/året på bilen – mer än den kostar att köpa. Åker man då 5 pers i bilen blir det en tusenlapp per person för en resa med egen självkörande bil Malmö-Stockholm – inklusive taxi hela dagen. Någon på taxi 2.0-bolaget Uber lär sitta och räkna på det där.

Med högre maxhastighet för självkörande bilar på motorvägarna (en rent juridisk förändring) börjar det bli ekonomiskt försvarbart att t.ex. köpa ett hus i Nyköping (ca 1 timme från Stockholm med dagens bilar – tiden kan halveras med ökad maxhastighet) för 2 miljoner tillsammans med en Tesla för 1 miljon istället för en villa i Bromma för 6 miljoner och dagspendla. Man kan ju arbeta när man blir körd av bilen. Storstadens ”upptagningsområde” för boende blir alltså markant större med självkörande bilar.

Tåg- bil- och flygtrafik är stor och dyr infrastruktur som kräver långsiktiga beslut. Men till hur stor del tänker beslutsfattarna på teknikens nya möjligheter när de allokerar sina resurser eller stänger ned flygplatser? Något att fundera på när du körblir körd i din Tesla.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *