För Sverige. I tiden.

Hösten är vacker och luften är sval snarare än kall som den brukar vara vid den här årstiden. Men, säg den skönhet som varar. Trädens alla löv har snart fallit och höstens färgkavalkad övergår i vinterns mörker.

För mörker har vi gott om på dessa breddgrader. Jag tittar på världskartan och konstaterar att min hemstad Malmö, i allra södraste Sverige, ligger på samma breddgrad som Moskva – och Alaska.

Å folk undrar varför jag inte flyttar till Stockholm.

Varför ska jag flytta till ännu kallare väder, ännu mörkare vintrar, isbjörnar på gatorna och med Tomteboda runt knuten? Även om det är där det händer och det är i Stockholm alla som betyder något bor, så ligger det ändå i Norrland. Tyvärr.

Samtidigt känns Malmö lite för litet, även om Skåne som helhet befolkas av runt miljonen och Köpenhamn finns på pendlingsavstånd. Jag vill flytta på mig. Låta vingarna vecklas ut till fullo där det finns gott om plats och bärkraftiga vindar att testa dem på.

Nog för att det blåser i Malmö – alltid och på alla håll – men det är en annan slags vindar jag söker.

Jag är knappast heller ensam om att gå i sådana tankar. Runt om i världen sitter folk och drömmer sig bort till ett bättre och mer utvecklande liv någon annanstans. Det finns regioner som har fattat detta och insett att den typen av människor oftast är driftiga, karriärsugna och entreprenöriella. USA är byggt från grunden av just den sortens människor. Dubai gör enorma satsningar på att dra dit människor med affärsidéer. Nya Zealand genomgick en kris under 70-talet, reformerades och är idag ett populärt emigrantmål. Det finns ett helt smörgåsbord av regioner att välja mellan för den som tröttnat på sin nuvarande hemvist.

Kommunikationstekniken gör det allt enklare att hålla kontakten med nära och kära oavsett var du bor. Arbete kan skötas från en sandstrand på Bahamas, bara där finns internetuppkoppling. De senaste decenniernas ekonomiska utveckling i världen har dessutom gjort den säkrare och mer stabil än någonsin förr. Karl-Oskar hade blivit grön av avund om han haft detta utbud av länder att emigrera till från sitt 1800-tals Småland. Han hade kunnat starta företag i Hong-Kong, blivit finanshaj i London eller Singapore, IT-guru i San Francisco eller Dehli, telekomnybyggare i Afrika eller genetikforskare i Wuhan. Jordklotet är fullt av möjligheter!

På gatan utanför mitt fönster blåser höstlöven förbi. Mörkret är flera timmar gammalt. Asfalten våt av regn. På TV talar Göran Persson om framtidens Europa. Hur det ska bli mer populärt.

Jag undrar vad Karl-Oskar skulle ha gjort.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”För Sverige. I tiden.”

 1. Profilbild för Patrick

  Jag tror att Karl-Oskar skulle ha drömt om alla möjligheterna när han lämnade in helgens lotto-rad och sen gått hem och funderat på när någon skulle uppfylla hans drömmar. Istället för att göra det själv.
  Karl-Oskar lämnade tryggheten och misären för att söka sig nya möjligheter, men nu verkar det som många inte ens kan tänka sig att flytta till grannbyn för att söka sig ett arbete om inget finns där man är rotad.

  För övrigt är isbjörnar vackra djur som vi tyvärr ser allt för sällan här i mälardalens norrland 😉 Vargar har vi då och då däremot.

 2. Profilbild för Erik Starck

  Nä, svenskar har blivit otroligt bekväma.

 3. Profilbild för Erik Starck

  Eller, fel, bekväma är egentligen inte rätt ord. Men det saknas jävlar-anamma. Vilja. Drivkraft. En tro på sig själv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *