Fågelinfluensan – världens ände?

O, hvilken sorg och jämmer,
o, hvilka massor af sorgklädda! Hvem kan räkna alla de
hjärtekval, all den förtviflan, som uppfyller 10,000-tals hem i vårt land!

Så stod det i Hälsovännen 1918 i en text om Spanska Sjukan som samtidigt red över landet. Sjukan kunde slå till snabbt. Rapporter beskrev hur man kunde insjukna på morgonen och vara död på kvällen. Begravningsentreprenörerna hade fullt upp och man satte en gräns på maximalt 15 minuter per begravning för att hinna ge alla en så värdig avslutning som möjligt. Indirekt ledde den till slutet på första världskriget, men den offrade också långt fler människor.

Nu duggar domedagsprofetiorna åter tätt i kvällspressen och nu senast i kvällens Aktuellt. Expressen skriver att halva Sveriges befolkning kan drabbas av fågelinfluensa och i nästa mening att dödligheten är 70%. Cirka en tredjedel av befolkningen kommer alltså att stryka med. Med skräckinjagande bilder av att viktiga samhällsfunktioner kommer att slås ut och att nyckelpersoner i samhället får specialbehandling slås bilden av ett annalkande ragnarök fast.

Kan detta verkligen vara sant? Är detta slutet för mänskligheten som vi känner den? Hur rädda ska vi vara?

Tidigare influensa-pandemier har varit otrevliga, men långt från såpass otrevliga som kvällspressen vill få det att framstå som. Spanska sjukan drabbade cirka en miljard människor världen runt, men ”endast” 20-40 miljoner avled i sjukdomen. Då ska vi komma ihåg att det dessutom rasade ett världskrig samtidigt och att flera av de avlidna dog under vidriga omständigheter i ett fältsjukhus. Detta var också innan modern sjukvård kunde bekämpa symptomen. Tack vare kriget rådde censur i flera länder vilket hindrade informationsspridning (det är därför den kallas för ”Spanska Sjukan”, Spanien var ett av få länder där pressen fortfarande var fri att skriva om sjukdomen).

Hong Kong-influensan 1968 dödade en miljon människor och räknas som den senaste pandemin. Otäckt många, men långt från siffrorna i Expressens skräckpropaganda.

Siffran 70% kommer förmodligen från att av de 45 personer i Sydostasien som visat sig bära på fågelinfluensaviruset har 32 avlidit. Detta är dock de konstaterade fallen som varit så pass illa att de kommit under läkarvård. Hur många som fått influensan utan att söka läkarvård vet man inte.

Att det kommer att komma ett utbrott snart är så gott som säkert. Att många kommer att bli sjuka är också ganska säkert. Samhället kommer att skakas till. Skeendena efter SARS-utbrottet kommer att kännas igen. Flygplan till drabbade länder kommer att ställas in. Paniken kommer att ligga under ytan. Munskydd och handskar kommer att bli en vanlig syn. Medicintekniken kommer att pressas till sin spets, men det viktigaste vapnet blir global media.

Somliga kommer att dö, kanske fler än vad som normalt sker vid en influensa. Men något ragnarök ska vi inte förvänta oss, oavsett vad kvällspressen skriver.

Håll ögonen på Smittskyddsinstitutet och WHO för att följa utvecklingen.

Uppdaterat: det verkar som att läget lugnat ned sig i Vietnam men möjligen förvärrats i Thailand.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Fågelinfluensan – världens ände?”

 1. Profilbild för Eva

  Det där låter ganska dramatiskt. Väl dramatiskt tycker jag nog.
  Visst verkar det vara en allvarlig sjukdom och visst kommer den kräva människoliv. Men risken för att det blir till en storm i ett vattenglas och masshysteri känns betydligt större än att kvällspressens domedagsprofetior slår in.

 2. Profilbild för Erik Starck

  Eva: jepp, det där är ungefär poängen jag försöker göra också.

  Samtidigt tror jag att paniken och ”stormen i vattenglaset” fyller en funktion i sig. Det är kanske t.o.m. tack vare denna storm i vattenglas som tillräckliga insatser faktiskt görs för att hindra spridningen.

  Det är därför jag menar att global media kan vara det bästa försvaret mot en pandemi.

 3. Profilbild för Undraren

  Jag håller verkligen med i det du skriver. Det känns som media har överdrivit risken med fågelinflusen låter nästan i rapporterna som att halva Sverige kommer att dö i den. Rislken att så kommer att ske är mycket liten. Någon vetenskapreporter i Svd skrev bra om det det att forskar under tiotalsår har varnat för sån smitta men det har aldrig kommit, Hon drog även parareller med Ebola som inte heller har blivit något. Visst jag tycker det är bra att Sverige försöker skaffa fram vaccin och andra förebyggande åtgärder men det borde vara en balans i rapporteringen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *