Nej, jag talar inte om Gondors försvar mot Mordor i Sagan om Ringen (två postningar efter varandra med Tolkien-referenser – jag måste skära ner på mitt fantasyfilmtittande). Ej heller den globala kampen mot terrorismen.
Jag talar om de nyss inledda polisanmälningarna av fildelare. Enligt Metro har flera personer polisanmälts och riskerar skadeståndsbelopp i miljonklassen. Detta för att ha varit uppkopplade mot Direct Connect-nätverken, där de delat ut och laddat hem upphovsrättskyddat material.
Antipiratbyrån har alltså gått från ”FN-taktiken” (att skicka arga brev) till att faktiskt agera och blanda in polismakten.
Det ska bli mycket intressant att följa detta. Personligen tror jag det är ett tecken på att pendeln nått en vändpunkt. Nu kommer det att avgöras exakt hur olagligt det faktiskt är att ladda hem digitala kopior. Är det stöld, trots att inget blivit stulet? Hur definieras en olaglig kopia? Hur ska man bevisa att filer med ett visst filnamn faktiskt varit riktiga kopior? Vad innebär det när hundratusentals människor begår ett ”brott”? Hur kommer det svenska rättssystemet hantera dessa extremt viktiga frågor?
Hela problematiken gör mig ganska nedstämd därför att man agerar så attans kortsiktigt. Istället för att lägga energi på att erbjuda bra alternativ så börjar man hota och trakassera sina kunder. Detta kan aldrig betala sig. Detta får inte betala sig.
Det är synd om de fildelare som nu dras inför rätta. På sätt och vis blir de offer för ett paradigmskifte.
Men ska man inte respektera copyrighten och låta folk få betalt för det jobb de lagt ned? Nja och jo.
Man ska komma ihåg att copyrighten främst finns till för att människor inte ska kunna tjäna pengar på andras arbete utan att ersätta dem för det. Den ska vara ett skydd mot att någon ger ut en bok skriven av någon annan i sitt eget namn eller mot de ligor som säljer piratkopierat material i enorma mängder i vissa länder. Men Kalle, 14 år, framför sin Direct Connect-koppling tjänar inte en spänn på de filmer han laddar hem. Han har ingen tanke på att starta Kalle Movie Productions och ge ut andras filmer för att tjäna pengar. Han vill bara se de senaste filmerna från USA.
Samtidigt tror jag att Kalle mycket väl begriper att om en regissör eller artist han gillar inte får betalt så kommer artisten inte kunna skapa nytt material som Kalle gillar. Detta är en mycket enkel ekvation. Förmodligen står flera av filmerna i Kalles bokhylla, inköpta och betalda.
Dessutom finns det ett abstrakt upplevt värde som man alltid kommer att vilja betala för, även om musiken och filmen finns för gratis nedladdning.
Upplevt värde kan vara svårt att sätta en siffra på, men tänk så här: vad skulle jag kunna ge bort i present utan att skämmas? Låt säga att jag vet att personen jag ska ge presenten till gillar Britney Spears.
- Ett email med en ZIP-fil bestående av Britney Spears senaste album?
- En hembränd CD-skiva med Britney Spears senaste album?
- En köpt CD-skiva av Britney Spears?
- En speciellt signerad CD-skiva med snygga posters och en T-shirt med Britney Spears?
- En konsertbiljett till Britney Spears?
Värdet ligger i sista halvan av denna lista. Skivindustrin måste gå till botten med exakt varför man som kund egentligen köper en skiva. Är det för musikens skull eller är det för att ställa den i skivhyllan och visa vilken typ av musiksmak man har? Jag tror på det senare. Jag har länge hävdat att den mest värdefulla delen av en bok är bokryggen. Den som syns i bokhyllan. Skivbranschen verkar ha trott att man sålt små plastskivor i ett fodral, men vad man egentligen har sålt är identitetsbyggare. Det kan man göra även om internet finns och information kopieras gratis, vilket present-tankeexperimentet visar.
Däremot hjälper det knappast att stämma sina kunder.
Det finns egentligen hur mycket som helst att skriva om detta. Exempelvis de idiotiska region-indelningarna för DVD-filmer, fullt jämförbara med en affär som enbart säljer till rödhåriga i ett par veckor, för att sedan låta blonda handla och sist mörkhåriga. Snacka om att själv skapa grogrund för en svart marknad! Utöver detta finns resonemanget om the long tail som innebär en fantastisk möjlighet för hela kulturbranschen.
Nu återstår att se vad som händer med antipiratbyråns attack.
Slaget kanske de kan vinna, men kriget måste de förlora.
Uppdaterat: mer om förändringarna i skivbranschen.
Lämna ett svar