Bokutmaning i bloggosfären

Så var det min tur. Från Waldemar IngdahlEudoxa och Jonas BergenuddNätverkssamhället har jag nu fått utmaningen att svara på bokfrågan som cirkulerat som ett smittsamt (men trevligt) virus i bloggosfären.

Here we go…

1) Hur många böcker äger du?

Vet ej. Tusen kanske?

2) Senast köpta bok?

Min senaste Adlibris-beställning innehöll följande:

Peter Singer -One world.
Jared Diamon – Guns Germs and Steel.
Robert Wright – Nonzero.
Robert Wright – Moral Animal.
Kenan Malik – Man, beast, zombie.
Robin Dunbar – Evolutionary psychology.

Som synes är det två teman i just denna leverans: evolutionär psykologi och globaliseringen.

3) Senast lästa bok?

Jag har en dålig ovana att påbörja en massa böcker utan att läsa klart andra så det brukar ligga en hel hög på nattduksbordet. Business the Sony Way är nog den jag läst klart senast. On Intelligence var också riktigt bra och borde nämnas liksom The Next Fifty Years.

4) Fem böcker som betyder mycket för mig.

Inte lätt att svara på. Jag borde väl ha med typ Sagan om Ringen rollspelets regelböcker eller Rolemaster Standard System för de är nog de överlägset mest lästa i bokhyllan, även om de stått där oanvända ett bra tag.

En kedja som sträcker sig från grundskolan fram tills idag skulle annars kunna se ut så här:

CS Lewis, Narnia-böckerna. För att detta var den första riktiga läsupplevelsen jag minns. Harry Potter fanns inte på den tiden, annars hade jag säkert läst om honom på samma sätt.

Peter Nilsson, Rymdljus (minns ej exakt vilken bok jag läste först). Peter Nilsson hade ett mycket vackert och poetiskt språk med vilket han beskrev universum. På högstadiet och gymnasiet trodde jag att det var universum och rymdens djup som bjöd på de stora frågorna och då var Peter Nilsson en mycket bra berättare och guide. Nu vet jag (?) att det är människans egna medvetande och vår egen skapelse ur DNA-molekylernas dans som döljer världsalltets djupaste mystik. Rymden känns bara kall och väldigt, väldigt stor.

Kanske har jag fel. Peter Nilsson hade med sina texter säkert kunnat övertala mig om motsatsen, om han fortfarande levt.

Tor Nørretranders, Märk Världen. På något sätt var det Nørretranders som fick mig att förstå medvetandets betydelse. Han utgjorde en bra startpunkt för att gå vidare mot andra filosofer och tänkare. Läste om den här boken häromåret och fann nya vinklar i den efter att nu ha tagit omvägen runt Dennett, Searle, Penrose, Hofstadter och allt vad de heter.

Kevin Kelly, Den Nya Ekonomin. Jaja, jag vet. Den nya ekonomin var bara en bubbla. Fast detta är ändå boken som om 15-20 år kommer att ses som en milstolpe i affärsutvecklingslitteraturen och som boken som alla andra böcker som försöker förstå nätverksekonomin blott är kopior av.

Raymond Kurzweil, The Age of Spiritual Machines. För en person uppvuxen under 80-talets PC-revolution och Moores lag känns Kurzweils beskrivning av den accelererande utvecklingen helt naturlig. Detta var boken som fick mig att inse att 2000-talet kommer att bli det mest otroliga i mänsklighetens historia och att framtiden kommer att vara här betydligt snabbare än vi tror.

5) Bloggare jag skulle vilja svarade på de här frågorna:

Inför bloggmiddagen: Åsa Magnusson, Skeptikern, Fredrik Björnsson, Kristian Nilsson och Torgny Bjers.

Verkar för övrigt som att bokutmaningen varit hos de flesta vid det här laget. Nu väntar jag på nätverksanalysen över hur de olika utmaningarna hänger ihop. 🙂


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Bokutmaning i bloggosfären”

 1. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Jag skulle precis svara på ett mail från en annan bloggare, när jag såg ditt bokmeddelande. Får meddela att jag redan svarat… fick uppdraget det från Hakank.

  Vi ses på måndag!

 2. Profilbild för Erik Starck

  Aha. Det missade jag. Såg bara din CD-lista. 🙂

  Åh snälla, fråga mig inte om vilka 5 skivor som betytt mest för mig, det kommer att ta flera veckor att fundera ut. 🙂

 3. Profilbild för Åsa
  Åsa

  Erik: Vilka fem skivor har betytt mest för dig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *