Bläddrar i en tidning från 2001

Städar lite bland gamla tidningar och hittar ett nummer av Mobile World från Januari 2001, en tidning om mobila prylar som mobiltelefoner och musikspelare. Ganska kul läsning som ger en fingervisning av hur mycket som hänt under denna oändliga tidsrymd på 4 år.

På omslaget till tidningen finns en Panasonic GD93 som på sin minimala svartvita skärm visar Yahoo!s WAP-sida.

WAP… Javisstja. Det var då det.

En annan produkt är mer intressant: Ricoh RDC-i700 är något så unikt som en digitalkamera som är byggd för att kunna skicka bilder via nätet. Kostnad: 15000 kronor och då behöver du dessutom ett Nokia-kort för 3500 kronor också om du vill kunna skicka bilderna som är på 3 megapixel. Dyrt är bara förnamnet. Trots det får man väl ändå säga att det var en föregångsprodukt. Jag väntar fortfarande på en ”riktig” digitalkamera med internetkoppling (eller bluetooth).

En annan produkt som byggt in digitalkamera är den finurliga lilla Intermec 6651 som är en handdator med tangentbord och Windows CE. Att mobiltelefonerna skulle ha digitalkamera inbyggt verkar däremot vara en fullständigt främmande tanke.

Man skriver om Intels första MP3-spelare med ”hela 128 megabyte flashminne”. Priset var okänt men förväntades bli mycket högt p.g.a denna ofantliga minnesmängd. På annan plats i tidningen recenseras en bunt MiniDisc-spelare. Mp3-spelarna hade ännu inte slagit genom, fast man nämner en som har 32 MB minne. iPod:en är långt borta.

Ingen av mobiltelefonerna i tidningen har färgskärm (Ericssons T68:a släpps exempelvis inte förrän i April 2002). GPRS är det hetaste sena (fast det fanns inga nätverk som stödde det). En artikel skriver om nystartade mobilportalen Halebop, som förväntas bli lönsamt under 2001.

Ett annat genombrott står Bluetooth för enligt en annan artikel. Standarden är klar och nu förväntas det dyka upp massor av produkter.

Sist i tidningen recenserar man några svartvita EPOC-program (föregångaren till mobil-OS:et Symbian) och ägnar ett par sidor åt att lista WAP-sidor, bl.a. ”Dagens andakt med Ulf Ekman”.

Det här var alltså fyra år sedan. Nog tusan har det hänt en hel del på mobilfronten.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *