Aftonbladet: vår uppgift är att vinkla nyheter

Knappast någon överraskning, men ligger verkligen journalistikens framtid i att vara bäst på att vinkla nyheter? Kanske. Det är i varje fall skönt att man inte hycklar om objektivitet eller oberoende utan går rakt på sakt: ”vår uppgift är att vinkla!”

”Vi kan vinkla texterna bättre och göra dem mer lättbegripliga för folk”

Sofia Olsson Olsén, som är redaktionell chef för Aftonbladets nya satsning på lokala sajter som lanseras idag. […]
”Vi kan dra på och vinkla texterna bättre, och göra dem mer lättbegripliga för folk.”


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”Aftonbladet: vår uppgift är att vinkla nyheter”

 1. Profilbild för Simon

  Själv är jag skeptisk till om det finns något objektivt. Är all vinkling negativ? Kan man inte kalla vinkling för att sätta något i ett sammanhang?

 2. Profilbild för Urgar Stormfule
  Urgar Stormfule

  Varför inte ta steget fullt ut. Sluta med riktiga reportage helt och hållet. Gör som alla andra tabloider gå öer till noveller med helt påhittade bakgrunder. Då finns inga begränsningar alls. Tänk vilken frihet!! Att kunna bara hitta på skandalerna. Wow!

 3. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Simon: precis. Objektivitet är som guldet vid regnbågens slut. Omöjligt att uppnå. Ändå envisas t.ex. anhängare av public service eller journalistikens vita riddare med att hävda att just de själva klarar av att vara objektiva.

  Alltså, om man får sin lön betald via en tvångsfinansierad licens eller om man har gått på journalisthögskolan, då kan man vara objektiv, annars inte. Alllra mest objektiv är man om man uppfyller båda kriterierna.

  Så här skriver Aftonbladets chefredaktör:

  ”Du har helt rätt i att nyhetsartiklar ska vara sakliga och inte ta ställning i sak. Det är en grundregel för god journalistik. ”
  http://www.aftonbladet.se/vss/debatt/story/0,2789,802494,00.html

  God journalistik är alltså att _inte_ ta ställning. Detta är givetvis omöjligt – en saga som journalister tycker om att återberätta för varandra. Bara i själva valet av vilka nyheter man väljer att skriva om – eller inte att skriva om – görs ett subjektivt urval.

  Nej, den objektiva journalistiken är precis som den ”fritt skapande” kulturen bara ett påhitt för att kunna samla in bidrag från staten. ”Vi måste få presstöd för att kunna vara objektiva!” ”Vi måste få kulturbidrag för att kunna skapa äkta kultur!”.

  Vad som behövs är den mångfald som bara kan skapas av det fria ordet på en fri marknad. Utan licenser eller presstöd.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *