SVT om Framtidens TV

Lördagen i Malmö bjöd på ett en timme långt seminarium arrangerat av Sveriges Television om framtidens TV. Föredragshållare var Olle Soprani från Växjö TV.

Vilken var då den statliga televisionens syn på framtiden? Olle listade upp följande, för bloggare välbekanta, fenomen:

  • Bloggarna, som han beskrev som ”webdagböcker”. (Tänka sig att dagboksmetaforen lever kvar.)
  • RSS.
  • Podcast.
  • Podd-tv.
  • Fildelning och BitTorrent.

Det rådde alltså ingen tvekan om att framtidens TV stavas internet. Digital-TV nämndes inte ens, vilket ju är lite intressant med tanke på de miljarder det kostat och den politiska prestige det ligger bakom övergången.

Olle lyfte fram möjligheterna för betydligt mer nischade TV-program att nå tittare. Han nämnde tidningarnas nyvakna intresse för den nya distributionskanalen och funderade över möjligheterna för ett företag som IKEA att starta en webbaserad TV-kanal. MariposaHD nämndes som exempel på en ny slags TV-kanal liksom Machinima, alltså datorgenererade animerade filmer skapade av amatörer med hjälp av verktyg främst avsedda för datorspel.

Däremot duckade han för frågan om TV-licensen. Han nämnde en möjlig medialicens men svarade aldrig på frågan varför vi ska betala TV-licens när möjligheterna för nischade program att nå tittare ökar markant. Nu har förvisso TV-licensen och public service alltid varit en logisk självmotsägelse (”vi ska skapa program som det inte finns marknad för, alltså sådant ingen vill se, men som ändå ska tillfredsställa hela Sveriges befolkning”) men den blir än mer konstlad att motivera när vem som helst kan skapa och distribuera TV. Läs t.ex. vad SVT skriver i sitt strategidokument [pdf] inför 2012:

Vi ska använda tv-avgiften så effektivt att publiken får valuta för pengarna.

Alltså: SVT drar in 1968 kr/år från varje hushåll (ungefär vad billigast möjliga bredbandsabonnemang kostar) och anser sig vara bättre på att avgöra vad dessa pengar ska användas till än vad hushållen själva är. Att dessutom utvidga denna statligt påtvingade avgift till att omfatta inte bara TV-mottagare utan även internetförbindelser känns mycket tveksamt ur demokratisk synvinkel. Undrar hur många hushåll i Sverige som redan idag tvingas välja bort ett internetabonnemang för att ha råd med TV-licensen.

Men, som sagt, SVT tycks ju veta bättre än dig och mig hur pengarna ska användas så det lär väl bli så oavsett vad jag tycker. Internetskatten lär komma. I den Fria Televisionens namn.

Sammanfattningsvis kan sägas att seminariet höll sig inom ramarna för tekniken och dess möjligheter men lämnade konsekvenserna för arrangören utanför. Något säger mig att år 2012, dit SVT siktar i sin sexårsplan, kommer TV-landskapet att ha förändrats till oigenkännlighet. Det är en viktig och stor förändring som går långt utanför tekniken. TVn är ett kulturellt fenomen som närmar sig pensionsåldern. Den har varit ett utmärkt verktyg för att bygga en nationell identitet och säkra en centralistisk struktur. Hylands Hörna byggde folkhemmet, inte Per-Albin. Det är ingen slump att diktaturer använder TVn som ett propagandaverktyg men de är livrädda för internets spontana icke-hierarki. Så här säger Bengt K Johansson (s) om det breddade mediautbudet:

Det är ett problem eftersom vi behöver en gemensam grund för att vara en nation.

Tydligare kan det väl knappast uttryckas.

När vi bevittnar den centraliserade broadcastmodellens död bevittnar vi samtidigt slutet på en epok. Nationalstaten, den keynesianska ekonomin och TV-mediet går hand i hand in i solnedgången där de följer 1900-talet in i historiens minne. Tack för den här tiden. Slut i rutan.

Läs även några gamla inlägg i ämnet t.ex. Framtidens TV – MTV på crack, katt-videobloggen och 10 miljoner TV-program eller Digital-TV? Stäng av!.


av

Etiketter:

Kommentarer

3 svar till ”SVT om Framtidens TV”

  1. Profilbild för Wille

    Jag vill ha TV via Internet nu. Jag vill kunna välja att köpa endast de program som jag själv vill se, och jag vill inte vänta upp till ett år för att se ett avsnitt som lanserats i ett annat land ett år tidigare. Jag vill se dem direkt, eller möjligtvis dagen efter om tidsskillnaden är för stor.

  2. […] tidigare ställt en liknande fråga om TV-licens och internet. Hur många hushåll i Sverige kan inte skaffa sig en dator och bredband för att de tvingas betala […]

  3. […] bredare mediautbudet konstaterade utredningens ordförande Bengt K Johansson (s) att det breddade mediautrymmet: …är ett problem eftersom vi behöver en gemensam grund för att vara en […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *