Sveriges fattiga blir fattigare

Jag har sagt det förr:

1. Den arbetande delen av befolkningen betalar höga skatter för att hålla den icke arbetande delen utanför arbetsmarknaden.

2. Arbetslösheten är därmed ett frivilligt demokratiskt val av folket.

Dagens DN Debatt-inlägg av Joakim Johansson visar på utvecklingen i jämförelse med andra länder.

”Svenska låginkomsttagare stora förlorare i Europa”

Det finns en vedertagen uppfattning om att svenska låginkomsttagare har det bättre ställt än låginkomsttagare i de flesta andra länder. Detta förklaras vidare vara ett resultat av de senaste decenniernas mycket ambitiösa fördelningspolitik. Ny statistik pekar emellertid på att detta antagande i själva verket bygger på en missuppfattning.

Vad innebär detta? Jo, ökade krav på mer bidrag, högre skatter ”för de rika” och arbetsmarknadsregler som gör det ännu svårare att anställa för att skydda de som redan har jobb. Hålet man grävt åt sig själv grävs alltså ännu djupare.

Men det innebär en annan sak också. För allt fler människor blir det en god affär att flytta utomlands och ta arbete. Med tanke på hur relativt väl utbildade Sveriges låginkomsttagare är (man använder studiemedel som inkomstkälla när a-kassan sinat) borde det innebära en rejäl ökning av inkomsten att flytta utomlands.

Höjda bidrag och skatter för de som stannar i landet. Välbetalda arbeten för de som flyttar. Kan det verkligen vara en nyttig strategi i längden?


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

4 svar till ”Sveriges fattiga blir fattigare”

 1. Profilbild för Wille

  Saken är ju bara den att folk lurar sig själva: det är låg- och medelinkomsttagare som bär upp systemet, det finns helt enkelt inte tillräckligt många eller rika ”rika” för att ”ta från de rika” ska fungera.

  Dessutom så är ju de ultra-rika priviligierade med specialregler, så för dem är ju skatt i allra högsta grad frivilligt.

  Fram för proportionerlig skatt (”platt skatt”, fast platt är den ju inte, vore den platt skulle man bara betala in en viss summa och sen vare sig mer eller mindre oavsett inkomst).

 2. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  ”De rika” blir ju i praktiken alla de som har jobb.

  Arbete borde inte beskattas över huvud taget. Det borde åtminstone vara utgångspunkten från vilken man sedan fattar beslut om vilka skatter som är nödvändiga.

 3. Profilbild för Christian
  Christian

  Jag ser inte meningen med att utgå ifrån att just skatten på arbete borde vara så väldigt låg, det beror ju helt på hur liten eller stor elasticiteten på arbete är. Att bara få in skatt genom moms och liknande verkar knappast vara ett vettigt förslag såvida inte elasticiteten är riktigt stor, vilket den knappast är.

 4. Profilbild för Wille

  Att bara få in skatt genom moms och liknande verkar knappast vara ett vettigt förslag såvida inte elasticiteten är riktigt stor, vilket den knappast är.
  Funny that, I USA finns 8 delstater som inte har någon delstatlig inkomstskatt (vare sig på arbete eller kapital). Detta till trots så klarar de av att betala saker som infrastruktur och utbildningsväsende…
  Huvuddelen av skatteintäkterna kommer istället från (relativt låga) fastighetsskatter och försäljningsskatter (att likna vid moms, fast sällan över 6%).

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *