Svensk politisk debatt är stendöd

Ja jisses, de som trodde att internet inte skulle spela någon roll i årets val fick i alla fall fel. Vilket sorgligt spektakel, även om jag nog är inne på samma linje som Neo Bloggen: årets valrörelse är inte smutsigare än något annat år, det är bara det att tekniken har skapat en transparens som synliggör skandalerna.

Det har i alla fall smutskastmejlats, skvallerbloggats och smygtittats en hel del de senaste veckorna. Någon politisk debatt om vår tids stora frågor synts däremot inte till. Är detta det bästa det fantastiska demokratiska systemet kan uppvisa så skulle jag vilja tacka för mig och se alternativen.

Det är många i detta land som sysslar med politik på heltid. Varför gör ni det egentligen? Vad är poängen? Det enda svensk politik handlar om är att hålla presskonferens vid rätt tillfälle för att knuffa opinionen några millimeter i rätt riktning.

Säkerligen myser man nu på Sveavägen 68. Hohoho, nu fick dem, de där borgarbrackorna. Men kom igen, ni förväntar er att jag ska betala närmre två tredjedelar av min inkomst i skatt till er, men ni har ett intranät där folks lösenord är det samma som deras inloggningsnamn. Har ni hört talas om ordet ”förtroende”? Det är en fundamental komponent i alla avtal. Slå gärna upp det.

Är det något denna historia visar så är det att politiker är inkompetenta, inte begriper ny teknik, gärna tjuvkikar på andras hemligheter, villigt sätter krokben för motståndarna samt att politik enbart är ett rävspel där ideologi och övertygelse inte spelar någon som helst roll. Inte för att jag egentligen trodde något annat, men socialdemokraternas förnöjda skrockande borde egentligen ersättas av en orolig eftertanke över det monster man varit med och skapat.

En sådan här seger till och båda sidorna kan ha förlorat kriget.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *