Regleringar av livsformsskapande?

Etiska riktlinjer kring skapandet av nya livsformer håller på att tas fram av biologer. Men kritiker vill ha kraftfullare regleringar.

Concern over creation of new life forms

Scientists tinkering with the machinery of life need strict policing to prevent dangerous new organisms from being created and escaping from laboratories, a coalition of environmental groups, trade unions and ethicists is warning.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

6 svar till ”Regleringar av livsformsskapande?”

 1. Profilbild för SvenT
  SvenT

  Tror de att frankesteins monster kommer gå att skapa?

 2. Profilbild för Simon

  Tycker du själv Erik att det är helt oproblematiskt att släppa skapandet av nya livsformer helt fritt?

 3. Profilbild för Annika
  Annika

  Intressant. Men är det här egentligen ett större etiskt problem än de som man ställs inför inom hundavel?

 4. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  SvenT: nja, att väcka liv i död materia är nog svårare men forskningen relaterad till cryonics handlar en del om hur man kan återskapa information i döda nervceller. Se även Mind Uploading.

  Simon: att något är problematiskt är inget argument för reglering. Självklart finns det risker med detta precis som med mången annan teknik. Frågan är väl bara om de riskerna blir mindre med regleringar. Jag är inte så säker på det.

  Vi måste t.ex. acceptera tanken på att smittkoppsvirus kommer att gå att framställa av en fjortonåring med en dator och en internetuppkoppling. Då måste svaret på det hotet inte vara att förbjuda fjortonåringar från att använda internet utan att utveckla försvarsmekanismer mot smittkoppor. Alltså att avväpna hotet med vaccin och botemedel. Detta gör man bäst med så fri forskning som möjligt.

  Annika: Nej, visst, gränsdragningen kan vara svår, men hundar är inte riktigt lika farliga som en muterad böldpest skulle kunna vara. Om man ser på ur ett strikt religiöst perspektiv dyker såklart en rad andra etiska frågeställningar upp. Ska människan spela Gud? Har vi rätt att mixa med livets grundbyggstenar? I vår sekulära kultur är kanske svaret någorlunda enkelt, men icke så i många andra.

 5. Profilbild för Simon

  1. Ja, jag håller med om att en ”etik” ofta bättre än en lagreglering. Fast en etik är ofta en reglering i praktiken…

  2. Ibland känns det som om det finns frågor vi inte vill ha svar på. Det gäller att inte ”fri forskning” börjar betyda att vi nödvändigtvis ska ta reda på allt som går att ta reda på…

 6. Profilbild för Erik Starck
  Erik Starck

  Simon: vilka frågor tänker du på?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *