Denna postning började som en kommentar till ett inlägg om Libertarianismens ideologiska rot borta hos Wille Faler. Han skriver om frånvaron av tvång som central för libertarianismen (ungefär: nyliberalismen).
Jag håller med om texten men skulle vilja utvidga genom att blanda in ett nytt ord i debatten: rädsla.
Rädslan är politikerns främsta vän. Den politiker som kontrollerar folks rädslor vinner val. Därför är rädslan det gödningsmedel som gör att ett politiskt system växer i en viss riktning – en politisk derivata. En trendriktning.
För socialisen består rädslan i att man måste låta staten sköta allt i en människas liv, annars blir hon fattig, utvulten och utstött ur samhället. Detta brukar vara uppenbart efter ca två meningar i en svensk tv-sänd politisk debatt, oavsett vem som talar. Resultatet blir det paralyserade samhälle vi har idag, med världens högsta skattetryck men där ingen människa klarar sig på egen hand och där människor som arbetat ett helt yrkesliv är luspanka.
I en stat som är mer libertariansk så ligger rädslan i att förlora det man byggt upp och det man äger. Det är denna rädsla t.ex. många amerikanska politiker spelar på. Halva USAs statsbudget går till försvaret. Rätten att bära vapen hålls högt. Retoriken handlar ofta om att man ska ”försvara sig” mot en yttre fiende eller ”starta ett krig mot X” vare sig X är narkotika, kommunism eller terrorism. Denna retorik har mycket lite med libertarianism att göra, men det är ett politiskt klimat skapat ur de libertarianska grundvärderingarna. Resultatet av decennier av rädsla i politiken.
Jag har skrivit om detta med rädsla i politiken flera gånger bl.a. här och här.
Vill man jämföra olika politiska ideologier kan man med fördel jämföra vilka rädslokänslor de framkallar hos folk. Då får man en rätt klar bild av hur samhället kommer att te sig ett par statministrar och presidenter framöver.
Detta är också en av anledningarna till att jag själv lockas av libertarianismen. Det är den minst rädda och mest livsbejakande ideologin. Det är en ideologi som talar till människans strävan mot ett bättre liv, till utveckling och till framsteg samtidigt som den håller stenhårt om de grundläggande mänskliga rättigheterna.
Men, även denna ideologi döljer en rädsla innerst inne. Den får inte glömmas bort.
Lämna ett svar