Pär Ström ogillar spam-skydd

I senaste numret av Pär Ströms nyhetsbrev om Big Brother-samhället uppmärksammas hur chat-klienten MSN Messenger ”censurerar” meddelanden med visst innehåll. Pär Ström skriver:

Genom tips har det kommit till min kännedom att Microsoft har byggt in automatläsning och censur i MSN Messenger, en mycket populär tjänst för så kallad chatt via internet. Jag har provat själv, och uppgifterna stämmer. Försök till exempel att skicka ett chattmeddelande som innehåller denna länk:

http://www.big-o-software.com/download.php?product=hkSFV

Vad som händer är att meddelandet inte kommer fram. Inget felmeddelande skickas, vilket gör att många chattare förmodligen inte märker någonting och censuren uppmärksammas inte. Ifall texten i meddelandet krypteras kommer det däremot fram.

Detta låter ju hemskt. Läser Microsoft all vår kommunikation? Kan de verkligen gå in och censurera åsikter de inte gillar?

Ja och nej.

Självklart ”läser” Microsofts servrar vad som skickas, annars skulle det vara omöjligt att skicka något över huvud taget. Samma sak gör en SMTP-server för mail om du skickar ett mail eller för den delen din egen webbläsare när du läser en webbsida. Utan ”automatläsning” skulle det vara omöjligt att bygga en chat-tjänst över huvud taget (motstår här frestelsen att inleda en utvikning om läsande, förståelse, artificiella intelligenser och medvetande).

Men censuren, då? Jo, den som använt en chat-klient en längre tid vet vilket enormt problem det kan vara med alla spam-meddelande man får. Massutskick till miljontals användare som bara irriterar och förstör tjänsten. Med största sannolikhet rör sig ”censuren” om att försöka förhindra just sådana spam-utskick.

Likadan funktionalitet finns i de flesta mail-tjänster på nätet. Ägnar de sig också åt censur? Knappast.

Jag gillar Pär Ströms engagemang mot den bevakande staten, men ibland går det lite för långt. Det sitter inte en Gestapo-agent bakom varenda buske. Allt som företag gör utan att användarna vet om det är inte övervakning – trots att det är Microsoft som bygger tjänsten och trots att de ägnar sig åt ”automatläsning”.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

2 svar till ”Pär Ström ogillar spam-skydd”

  1. Profilbild för Simon

    Tycker du att det rätta sättet när man skickar en ”förbjuden” länk är att bara vaporisera den och låtsas som om den inte har funnits, samt att inte publicera listan över ”förbjudna” länkar? (Om det är så det går till — jag förstod det så från Pär Ströms nyhetsbrev)

  2. Profilbild för Erik Starck
    Erik Starck

    Nej, Microsoft kunde definitivt varit bättre på att berätta vilka spamfilter som finns. Samtidigt innebär det ju att det blir enklare för spammarna att gå runt dem.

    Jag har heller inte läst EULAn för MSN Messenger men skulle inte bli förvånad om det står något finstilt om detta där.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *