På tal om pension, profession och motivation

Jag är 35 år gammal och har nog haft ett 30-tal uppdragsgivare/arbetsgivare hittills. Finns folk som åker till Thailand i 4 månader, sitter på en strand och bygger webbsajter. Jobb? Semester? Befinner mig just nu på ett ”hackathon” i Malmö bland ett 40-tal webbentreprenörer som sitter och bygger (jobbar?) på mobil-appar och webbsajter en lördag. Frivilligt.

Hela den här bilden av arbetslivet som något betungande man måste göra och som sedan avslutas med en belöning i form av pension känns ibland väldigt främmande.

Jag hade mycket hellre ”smetat ut” min pension över livet. Stängt av datorn och loggat ut i ett år för att sedan återkomma med nya idéer och krafter. Men hoppsan då, där rök mitt SGI och hela trygghetssystemet rycks undan under mig. Optimalt?

Det pratas mycket om ”motivation 3.0” nu. Det handlar om tre saker:

”Motivation 3.0 consists of three basic elements: autonomy, the desire to direct our own lives; mastery, the drive to improve ourselves in things which are important to us; purpose, the longing to contribute to something larger than ourselves.”

Vi borde prata mer om hur människor skaffar sig inkomster från saker som uppfyller dessa tre kriterier istället för hur den gamla industrialistklenoden pension ska stuvas om för att fungera ytterligare ett sekel. Visst, det är en utmaning för nationalekonomer men för oss riktiga människor borde utmaningen vara en annan: uthållig livskvalitet.

Uppdaterat: noterat att Jenny Strömstedt måste ha läst Daniel Pink:

Lönen är sällan det viktigaste. Det är ­frihet, utveckling och ett syfte med jobbet som är större än att tjäna pengar till några diffusa aktieägare.

Som sagt: autonomy, mastery, purpose.


Publicerat

i

av

Etiketter:

Kommentarer

Ett svar till ”På tal om pension, profession och motivation”

  1. Profilbild för Gunnar Forsgren

    Förr var entreprentörer renodlade affärsmänniskor som hade gått på Handels och sysslade med affärsidéer. Nu är entreprenören även en fullfjädrad HTML5/jQuery/Javascript/SQL-expert med algoritmerna i ryggmärgen. Dagens utvecklare klarar utan problem att tillägna sig mångdubbelt så stor teknisk informationsmängd som gällde för 10 år sedan och har inte så mkt lärotröskel då de är födda in i det. Men framförallt det agila tankesättet är en stor symbol i tiden där den företagsamme i mkt större utsträckning agerar självständigt för att hålla sig up to date i sin profession. Den här gamla 70-tals-kampsången ”Med vilken rätt” kan illustrera attitydförändringar, se ”websajtlänken” ovan 🙂 Ett eko från en tid när direktörer var avskydda element och arbetaren med stor vrede upplevde sig utnyttjad för andras profit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *