Lönen för låg eller skatten för hög?

Ofta får man i svensk press läsa hjärtskärande berättelser från USA om fattiga som måste dubbeljobba för att få vardagen att gå ihop (även om det i verkligheten för det mesta är frilansande forskare, revisorer eller läkare som jobbar extra). Det är dock ingenting mot i Sverige, där måste man ta hela fem (!) extrajobb för att kunna ha råd att klara vardagen. Några politiska slutsatser om detta verkar dock inte Aftonbladets reportrar vilja dra, trots att man skriver:

Våra beräkningar visar att Anja förlorar 100 kronor i månaden på att arbeta.

Anja skulle alltså tjäna på att börja gå på socialbidrag istället för att arbeta. Trots detta är det de ondskefulla arbetsgivarna som betalar för dåligt när de inte betalar vad Anja egentligen är värd.

Anja i artikeln tjänar 15’800 kr/månad. Hennes arbetsgivare betalar för detta 20’922 kr/månad. Detta är Anjas egentliga lön, det hon är värd för arbetsgivaren. Ut i handen får hon 11’812 kronor. Redan där har hon alltså betalat 9110 kr i skatt. Sedan betalar hon MOMS på allt hon konsumerar för pengarna, säg 2-2’500 kr till (MOMS-satsen varierar för olika varor). Av de ursprungliga 20’922 kronorna återstår lite drygt 9’500.

Nu är frågan: hur mycket pengar tycker du Anjas arbetsinsats är värd? 20’922 eller 9’500?

Om inte den borgerliga regeringen uppvärderar Anjas insats så vet jag inte vem som kommer att göra det. Så, sänk skatten på arbete, för bövelen! Å gör det rejält.

På köpet får Sverige en bättre och modernare ekonomi baserad på tjänster, inte industriell export.

Uppdaterat: läs även Utan jobb i Malmö – i England gick det fort:

Mohammed Issa har lämnat Sverige. Som så många andra svensk-somalier har han flyttat till Storbritannien, till arbetsmöjligheter och till en acceptans som Sverige inte erbjöd.


Publicerat

i

,

av

Etiketter:

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *